Нежелаещите да работят 14 дни по 4 часа социално слаби били малко

18318
Нежелаещите да работят 14 дни по 4 часа социално слаби били малко
Снимка: БГНЕС

Едва 1572 души, които получават социални помощи, са отказали да полагат общественополезен труд през 2014 година, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Това е скромен процент - става въпрос за 3% от общо 53 235 семейства, които средно всеки месец са получавали помощ от държавата, a 45 590 от тях са били насочени към програми за общественополезен труд, защото са в трудоспособна възраст.

Именно за тази група от хора, които са здрави и могат да работят, получаването на помощта е обвързано с труд. Ако откажат да се трудят, помощта им се спира за два месеца. При повторен отказ месечната помощ се спира за две години. Тази мярка е въведена още преди 20 години, за да не се допуска хората в състояние да работят да живеят от пари от държавата. Всички те се насочват към общински програми за благоустрояване, екология и др.

В Долни Цибър на протест за работа, не искат да работят 14 дни за 42 лева

Откакто се помня, все съм без работа, казва жител от монтанското село Долни Цибър. Масово тук по-младите сме със средно образование, ра...

"Като ползватели на системата за социално подпомагане тези хора, от една страна, получават помощи, а от друга - стават част от сивата икономика, реализирайки доходи, които не декларират", посочват от агенцията.

От 2010 г. българите на социални помощи трябва да работят 14 дни в месеца по 4 часа на ден. Именно това условие обаче предизвика недоволство и протести в две места в България - Харманли и село Долни Цибър. В Харманли протестираха роми, според които се дават твърде малко пари за много часове работа. Същото беше и мнението в Долни Цибър, където поискаха истинска работа.

От агенцията посочват, че процентът на отказалите работа е твърде нисък, като през 2013 г. е бил 3.2%. Тогава са били подпомагани средно 49 804 семейства на месец. Почти толкова от тях са били насочени към полагане на общественополезен труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика