Неясен остава казусът с кредитите в КТБ

29890
Неясен остава казусът с кредитите в КТБ
Снимка: thinkstock

Докато вложителите в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) вече са наясно, че ще трябва да чакат, за да си получат влоговете, то с клиентите, теглили кредит от банката, нещата са още по-объркани, предаде Стандарт нюз.

Те вече са пропуснали една вноска, някои от тях и две. По-безотговорните потриват доволно ръце, въпреки че си дават сметка, че това не може да продължава до безкрай. Реалистите и отговорни платци обаче вече са заделили парите за двете вноски, знаейки, че плащането няма да им се размине. В този дух се изказва и макроикономистът проф. Ганчо Ганчев: "Ако се прилага стриктно законът, каквото и да бъде решението за Корпоративна търговска банка, кредитите, взети от тази банка, ще трябва да се връщат. Дори в най-лошия случай, ако банката се ликвидира, ликвидаторите ще трябва да съберат тези пари. Обезценка на активите би имало, ако те се препродадат на трети лица, които да ги съберат, но по принцип номиналът им си остава. Както казват банкерите - дългът не гние. Не би трябвало и сумата на този дълг да спада, освен ако се окаже, че е несъбираем и трябва да се продават обезпечения, които са на по-ниска стойност от номиналната."

Прокопиев: Поне 2 млрд. лв. са източени от КТБ и никога няма да бъдат върнати

Казусът около Корпоративна търговска банка поставя под въпрос върховенството на закона в България, каза бизнесменът и издател Иво Проко...

В текстовете на Закона за кредитните институции има цял раздел за специалния надзор, какъвто е случаят с КТБ. Там обаче не се разглеждат специално случаите с депозитите и кредитите на хората в тези банки.

"Презумпцията е, че срокът на специалния надзор трябва да е максимално кратък, за да се спаси останалото от банката и да се премине или към особен надзор и затваряне на трезора или към оздравяването й и отваряне на банката. "Ако кредитополучателят прави опити да си внесе вноската, но по вина на банката това не може да стане, той се смята за изряден платец и срещу него не може да се каже или предприеме нищо", коментира казуса банков юрист. Според него не би трябвало да има проблем банката да приема вноски по кредити, след като не е фалирала. "Има голяма неяснота какво ще се прави и какви чисто технически разпореждания ще се следват. БНБ е тази, която трябва да даде практическите указания - как, къде е и по какъв начин ще се прехвърлят сметки", каза шеф на една от големите български банки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика