Не само не работим и не учим, но и не искаме да го правим

7347
Не само не работим и не учим, но и не искаме да го правим
Снимка: Getty Images / Guliver

Всеки пети в България нито работи, нито учи, нито има намерение да го прави. Това води до 2 млрд. лева загуба за българската икономика, сочат заключенията от изследване на УНИЦЕФ.

В Пловдив например има повече места за икономисти, отколкото в УНСС и Стопанската академия в Свищов, подчерта журналистът Борислав Зюмбюлев пред Нова телевизия. В селата и малките градове до 63% от младежите не учат и не работят. Много е голям проблемът с ромските гета – те губят шанс да се реализират на пазара на труда.

ЕК очаква по-значителен спад на безработицата у нас през 2015 г.

Българската икономика ще нарасне с 1%, а безработицата ще падне до 10,4% през 2015 г. Това се казва в публикуваната днес "пролетна" про...

Идеята на това изследване е от кризата от 2008 година. В Гърция казват на това поколение „700 евро”. Там толкова пари не стигат за нищо. Затова и не искат да работят за толкова малко, смята Зюмбюлев.

Според Стела Богомилова обаче изследването на УНИЦЕФ не е много коректно. Алармирам от много години, че има функционално разстройство при образованието. Разминават се системите – държавна и частна образователна, и политиките. Говорим за всяко пето дете, а това са заболявания – например аутизъм и затова статистиката се изкривява.

Богомилова подчерта, че социалният скептицизъм е водещ в случая. Има и доста специалности в университетите, които нямат приложение на трудовия пазар, каза Богомилова.



България е на 43-то място по училищни знания в света

България е на 43-то място в глобалното класиране на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика