Не можем да потвърдим договора с Westinghouse, заяви Борисов

5389
Не можем да потвърдим договора с Westinghouse, заяви Борисов
Снимка: БГНЕС

България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант Westinghouse за изграждане на нова ядрена мощност. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Акционерното споразумение и новите условия

Westinghouse предложи по-ниска засега цена от необходимото за седми блок

Цената на електроенергията от седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде 75 долара на мегаватчас. Това показват изчисленията на Westingh...

На 31 март 2015 г. изтече акционерното споразумение за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". То беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. След идването на власт на правителството на Бойко Борисов официална София започна преразглеждане на споразумението с Westinghouse в неговата цялост, клауза по клауза. Кабинетът "Борисов" постави като условие на американската компания тя да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. София е помолила партньорите от Westinghouse тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари.

Позицията на кабинета "Борисов"

"Вчера изтече срокът, което предишното правителство беше сключило с Westinghouse. Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава ненужно беше подписано, за да го преговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито можем да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим като търговец Westinghouse, не като инвеститор. Думата инвеститор я няма, да бъдем купувач на този реактор. Вече трети ден за прессъобщение не можем да се разберем общо какво да бъде направено", заяви премиерът Борисов от парламентарната трибуна.

Какво още каза той, както и какво е мнението на експертите по въпроса прочетете в Expert.bg.

Westinghouse се договори за доставка на ядрено готиво с EDF

Уестингхаус Електрик Къмпани обяви, че е подписала с Electricité de France (EDF) дългосрочен договор за доставка на няколко хиля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика