Наредбата за водата в пилешкото месо не съвпада с европейското законодателство

27873
Наредбата за водата в пилешкото месо не съвпада с европейското законодателство
Снимка: Getty Images/Guliver

Нова заплаха от наказателна процедура е надвиснала над България. Този път тя е за наредба, приета още по времето на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Става въпрос за наредбата, с която се ограничава водата в заготовките и продуктите от птиче месо (овкусени крилца, бутчета, гърди) /Наредба 32 от 2006 година на МЗХ, променена на 20 ноември, 2012 година/.

Според писмо на Европейската комисия с наредбата България нарушава европейското законодателство най-вече защото не е уведомила ЕК за намеренията си. Оказва се, че законодателството на ЕС изисква такива ограничения за птиче месо, но се има предвид цели пилета, а не и заготовки.

В пилешкото месо, произведено у нас, няма хормони, уверява Греков

"Няма данни, че в пилешкото месо, произведено в България, има хормони. Досега, до петък, никъде не сме установили хормони в българското...

Със същата наредба България е забранила включването на овлажнители, хидроколоиди и растителни и/или животински белтъчини в производството на заготовки от птиче месо и продукти (те се влагат с цел задържането на вода). Това отново нарушава европейски регламент - в ЕС използването им е забранено за трупно месо, но не и за заготовки и продукти, информира OFFnews. А за капак МЗХ не е направило разликата в наредбата между прясно месо и заготовка, каквато е европейската идея – при прясно месо съдържанието на вода трябва да е ограничено. Досега обаче ЕС не е ограничил съдържанието на вода точно в заготовки и това всъщност е нарушение от страна на България.

От Брюксел казват, че заради липсата на уведомление всеки съд в България може да се произнесе по евентуална жалба на ищец в негова полза. Според малките фирми наредбата им пречи да купуват цели пилета, които да правят на заготовки, тъй като изискването и за цяло пиле, и за заготовка е едно и също - с други думи не може да има печалба.

МЗХ вече е създало работна група, която се занимава с писмото на ЕК. Пред Actualno.com от министерството признаха, че проектът за Наредба 32 не е съгласуван с Европейската комисия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика