Напрежение възникна в 28-мия ден на протести

12735
Напрежение възникна в 28-мия ден на протести

Сблъсъци между протестиращи и полиция имаше в 28-мия ден на протести срещу кабинета Орешарски. Участници в протеста в столицата снощи на няколко пъти влязоха в конфликт с полицаите на различни места по пътя на своето шествие. По данни на полицията обаче шествието в София е преминало без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Вечерният протест се събра към традиционния си час около 18.30 часа пред Министерски съвет. Около 3500 души са били събралите се участници на Ларгото пред Министерски съвет малко преди 20.00 часа, съобщава Фокус.

Двама души са били задържани по време на снощния протест в столицата. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Те са били отведени в 1 РПУ заради извършени нарушения. Единият е издърпал парапет от загражденията на Народното събрание, а другият задържан е наплюл гражданка, която е участвала в протестите. Други сериозни нарушения на обществения ред по време на снощния протест не са установени.

Видео: Протестиращите пропускат линейка след катастрофата

В интернет беше качено видео, на което се вижда как линейка преминава през протеста в столицата малко след злополучната катастрофа на "...

Още в началото на събитието един от протестиращите е опитал да спре автомобил, шофьорът не спрял, блъснал човека, завлачил го няколко метра. Човекът е бил с леки охлузвания, не е пострадал сериозно. От полицията съобщиха, че шофьорът, предизвикал инцидента, не е служител на МВР.

При друг инцидент полицията задържа група от четирима младежи пред Министерски съвет. Те бяха отделени от протестиращите, а представител на полицията заяви, че останалите протестиращи не ги желаят. Протестиращите останаха пред сградата на Министерски съвет докъм 20.00 часа, скандираха, освиркваха. Движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” към площад „Независимост” беше блокирано. След това те тръгнаха в посока на Народното събрание. Сградата на парламента беше обградена от метални заграждения и полицаи.

Този път протестното шествие в София промени маршрута си и реши да тръгне по бул. „Васил Левски” към паметника „Левски”.

Тук те на два пъти влязоха в конфликти с полицаите - протестиращите се опитваха да пробият кордон от полицаи на кръстовището на ул. „Оборище” и бул. „Васил Левски”. Част от участниците в шествието бутаха полицаите, които ги изтласкваха назад. Няколко протестиращи се опитаха да достигнат до храм-паметник "Александър Невски". В района имаше разположени микробуси и коли на полицията. За втори път се получи конфликтна ситуация на ул. „Московска” при кръговото кръстовище на пл. „Васил Левски”.

Ден 28: Смяна на стратегията

На 28-я ден от началото на демонстрациите срещу правителството на Пламен Орешарски отново има смяна в стратегията - вместо шествие ил...

Един от участниците, който бе най-отпред, носеше табела с надпис „Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по алинея 2, която обхваща не по-малко от 5 и не повече от 20 метра от съответната сграда” – текст от Закон за събранията, митингите и манифестите.

Протестиращите се опитаха да влязат в Ботаническата градина на Софийския университет, като група от тях успя да влезе, а полицията се намеси и успя да задържи останалата част да не нахлуят в градината. По целия бул. „Васил Левски” полицейското и жандармерийското присъствие беше изключително засилено. Протестиращите счупиха табелата на заведението на градината, както и част от оградата му. Те скандираха „мафия” и „оставка”. Протестното шествие след това се придвижи по бул. „Княз Александър Дондуков” и се раздели на няколко групи – една част се върна пред Министерски съвет, друга част продължи към Народното събрание.

Броят на протестиращите започна да намалява. Пред Народното събрание обаче група от протестиращи се опитаха да премахнат загражденията и да преминат зад тях. Един човек дори успя да премине и беше отведен от полицията. Няколко души хвърлиха кутийки от бира. Голяма група от протестиращи срещу правителството скандираха „оставка”. Част от тях се отправиха към Орлов мост. На паветата пред Народното събрание имаше поставена кутия, на която пишеше „Предложения за нов Изборен кодекс”.

В района имаше засилено полицейски присъствие и жандармерия. Напрежението пред Народното събрание беше овладяно. Протестиращите скандираха „оставка” и „червени боклуци”, без да влизат в конфликт с полицията, която ги призова да спазват обществения ред и да не преминават загражденията. На мястото, на което бяха махнати железните заграждения пред сградата на парламента, имаше двойна верига от полицаи. Група протестиращи останаха и през нощта пред Народното събрание.

Кола блъсна протестиращ пред Министерски съвет

Кола блъсна един от протестиращите на площад „Независимост" пред Министерския съвет. Хората все още не бяха много и съответно д...

Снимка: БТВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика