Намаляват парите по програмите за заетост през следващата година

36106
Намаляват парите по програмите за заетост през следващата година
Снимка: БГНЕС

През 2015 г. по националните програми за заетост ще има по-малко средства. Ще се наложи работодателите да доплащат заплатата на всеки нает на субсидирана заетост. Това предвижда Националният план за действие по заетостта за 2015 г.

Програмите по Националният план за 2015 г. бяха одобрени преди дни от Съвета за насърчаване на заетостта. Бюджетът е 73 милиона лева или с 13 милиона по-малко спрямо тази година, припомня БТВ.

4 до 5 хил. лева месечна заплата - вижте за коя професия в България

Софтуерен инженер с маркетингови умения, който владее английски и френски език. Този тип специалист ще е най-големият хит на пазара н...

Предвижда се програмите по Националният план за догодина да намерят работа на 26 хиляди безработни, а на други 12 хиляди да осигурят обучение.

Програмата "Сигурност", по която безработни се назначават като пазачи, отива в историята заради неефективност.

За сметка на това се предвижда повече заетост в театрите. Програмите предстои да се гласуват от кабинета. Освен на тях, безработните ще разчитат и на други, които ще се реализират с евросредства, като детайлите по тях ще станат ясни догодина.

Догодина стартират няколко програми за заетост. Една част с евросредства, друга - с национални. За националните програми обаче са предвидени по-малко пари спрямо 2014 г. Затова и работодателите, които ще наемат хора по тях ще доплащат заплатите им. Държавата ще поема 300 лева и осигуровките, а разликата до минималната заплата ще е за сметка на шефа.

Всеки десети няма да почива по празниците

Лекарите имат от професиите, в които по празниците се работи. Общо около 200 хиляди българи ще работят тази Коледа и Нова година или в...

Промяна ще има и в програмата, която назначава безработни за асистенти на хора с увреждания. Догодина в нея ще се включват само хора с доход под линията на бедност. А това ще лиши стотици от асистент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика