Наказанията за "банкови" слухове бяха приети на първо четене

18318
Наказанията за "банкови" слухове бяха приети на първо четене
Снимка: БГНЕС

Предизвикалата противоречиви мнения промяна в Наказателния кодекс, според която разпространяването на заблуждаваща информация относно банки и финансови институции ще се наказва със затвор, бе приета на първо четене в Народното събрание. Това предаде БГНЕС.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години, гласи първата част от гласуваните промени в НК. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, гласи пълният текст на поправките.

С общо 90 гласа "за", 5 "против" и 48 въздържали се промените в НК минаха, като зад тях застанаха депутатите от ГЕРБ и ДПС, а тези на "Коалиция за България" се въздържаха.

Още по време на дебатите депутатите от "Коалиция за България" Янаки Стоилов и Екатерина Заякова бяха категорично, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.

БСП и ДПС обещаха да влизат в парламента до края на мандата му

Работодатели, синдикати и представители на парламентарните групи на "Коалиция за България" и ДПС постигнаха съгласие около декларация...

Припомняме, че преди време Съюзът на издателите в България излезе с позиция, че промяната в Наказателния кодекс, касаеща банковата информация, по същество е налагане на цензура. Асоциацията на европейските журналисти изрази подобно мнение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика