Найденов: Няма как хлябът да стане 2 лв.

4298
Найденов: Няма как хлябът да стане 2 лв.

Няма как хлябът да стане 2 лева, отсече земеделският министър Мирослав Найденов, предаде Стандарт нюз.

Пред бТВ Найденов обяви, че реалното поскъпване е няколко стотинки. "От бранша да не говорят за цената на хляба, за да не ги заподозрат, че са картел", коментира Найденов. Той обясни как се формира цената на насъщния.

МЗХ: Себестойността на хляба е около 1,03 лв.

През месец юли се наблюдава леко плавно покачване на цените на едро на брашно тип 500 до средно 710 лв./тон с ДДС към края на месеца ...

Днес има консултативен съвет по зърното. "Няма да има такова поскъпване, пазарът няма да го позволи. Прогнози от 2 лв. за хляб - това е невъзможно. Няма да има лавинообразен скок на цените и на другите основни стоки", успокои хората министър Найденов. "Пшеницата заема около 50% от формирането на цената, но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси", добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража. "Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата", обясни той.

"Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледа – това пък е важно за цената на фуража", коментира още Найденов без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото. Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването. "Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази", каза в заключение Найденов.

Найденов коментира и идеята за купони: "Купони ли? А после да раздадем и партийни книжки".

"Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич", заяви Найденов, наблягайки все пак и на факта, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Фестивал на хляба в Източните Родопи

Възстановката на жътва на лимец ще е един от акцентите на третото издание на Фестивала на хляба в с. Рабово, Община Стамболово (Източ...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика