Най-вкусните агнета са изкупени преди Гергьовден

9052
Най-вкусните агнета са изкупени преди Гергьовден
Снимка: БГНЕС

Ден преди Гергьовден цената на агнешкото месо е между 12 и 15 лв. за килограм, а най-вкусните агнета са изкупени. Това съобщи Бисер Чилингиров, председател на УС на Националната овцевъдна асоциация, пред БГНЕС.

Чилингиров поясни, че цените са били такива и миналата година. Според него те са приемливи. По негови данни няма недостиг на агнешко месо, но количествата са почти изчерпани. Най-вкусните агнета, които са около 25 кг, вече са изкупени.

"Апелирам да се купува българско агнешко месо и потребителите да изискват документи в магазините, където да пише произхода на кланицата и фермата. Най-хубаво е да се купува от фермата", съветва овцевъдът.

Той сигнализира за друг казус, а именно, че се наблюдава тенденция да се отказва купуването на овче мляко или, ако се купува е много малко и на занижена цена. "Отказва се овче мляко, което е парадоксално, защото то се търси най-много на европейския пазар. Овцевъдите искаме да произвеждаме продукция, която да се увеличава и изнася", поясни Чилингиров, цитиран от Expert.bg.

"Сега 25% от стоката се изнася и 75% се внася. Алармираме да бъдат прецизирани субсидиите на животинските сектори. Нека не превръщаме българския животновъд в навечерието на празника в африканец, който не знае какво прави", добави той.

Същевременно Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки в магазините преди Гергьовден. Наблюдават се и предприятия за производство и складове, предаде БНР.

Инспекторите следят основно сроковете и условията за съхранение на предлаганото агнешко месо. То трябва да има документ за произход и здравна маркировка. За да избегнем некачествените месни продукти, експертите съветват да пазаруваме само от регламентирани обекти.

Овцевъд номер едно: Румънското агнешко е по-евтино, но по-лошо

Агнешкото месо винаги е по-евтино в Румъния в сравнение с  България. Това е така, защото там животните не се отглеждат, както в ...

 

"Характерният светло розов цвят, който е характерен за агнешкото месо, кръвонасядания по агнешкото, възстановява се в рамките на една минута - това е характерно за преснотата  на месото, един от признаците", посъветва д-р Несрин Расим от Агенцията по храните.

Повечето клиенти се интересуват от произхода и разпознават прясното месо, разказа една от продавачките. "Срок на годност, печатите, които ги слагаме на агнешкото. Има си хора, които си държат да е българско, да не е замразено. Цяло с глава е 15.50 лв., без глава е 14.20 лв., месото е 15.10  лв. за килограм и се купува", разказва продавач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика