Най-голямото потребление на дизелово гориво било в селското стопанство

11403
Най-голямото потребление на дизелово гориво било в селското стопанство
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Най-голямото потребление на дизелово гориво е в селското стопанство – около 250-300 милиона литра. Това каза пред БНР Васил Панов - директор на дирекция „Контрол“ в Националната агенция за приходите (НАП).

Той отхвърли твърденията, че зад наредбата за задължителните нивомери има лобистки интереси. "Това пък за лобистките интереси, че на някой да му правим бизнес от това, това е пълен абсурд", каза Панов.

Танева: Не приемам, че има лобистки уклон за наредбата за горивото на земеделците

Наясно съм със становищата на земеделските производители и на асоциациите. Не мога да приема, че има лобистки уклон за приемането на На...

В петък стотици земеделски производители от различни райони в страната изкараха по пътищата селскостопанските машини, за да ги заредят с гориво от бензиностанции. Протестът им е срещу последното изменение на наредбата, с която ги задължават да монтират нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства. Демонстрацията предизвика километрични опашки от автомобили и недоволството на шофьорите. 

Според Румен Христов, председател на земеделската комисия финансовият министър Владислав Горанов е готов на диалог. 

"Аз предприех няколко стъпки до момента. Имах питане до финансовия министър, с когото се видяхме. Трябва да подчертая, че той каза, че е готов на диалог – това е истината", каза Христов.

Той обясни още, че е внесен законопроект, с който се иска в Закона за ДДС съдове, които са до 10 тона и консумация, която е до 15 тона годишно, да не попадат под обсега да тази наредба.

Земеделци протестират: Показват какво става като блокират бензиностанциите

Около 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво. С това т...

"Сега подготвям писмен въпрос към министъра на финансите. По различен начин има тълкуване от страна на териториалните данъчни поделения – някои казват, че е необходимо монтиране само на нивомери, други казват, че трябва да се изпълнят изискванията за построяване на ведомствени бензиностанции. Разликата между едното и другото е доста пари. Хубаво е да има едно тълкуване към тези служби", каза Христов.

"Наясно съм със становищата на земеделските производители и на асоциациите. Не мога да приема, че има лобистки уклон за приемането на Наредба Н-18", коментира и въпросът Десислава Танева, министър на земеделието и храните, във връзка с протеста на земеделските производители, които се противопоставят на нормативното изискване, заложено в наредбата, която ги задължава да монтират нивомери на съдовете за гориво в стопанствата си.

Тя заяви, че Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. "Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата", поясни министър Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика