Над 10 000 българи работят, без да получават заплати

6356
Над 10 000 българи работят, без да получават заплати
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4 милиона лева неразплатени заплати и повече от 10 000 българи, които работят, без да получават пари. Това сочат данните на Главната инспекция по труда, предоставени след запитване на Нова телевизия.

Най-често не плащат навреме в търговията на дребно, ресторантьорството, сухопътния транспорт, както и в охранителния сектор. А санкциите за работодатели, които не плащат, могат да достигнат до 15 000 лева.

"Разсекретяват" заплатите на властта и администрацията

Заплатите на служителите в администрацията, както и на политическите кабинети, начело с премиер, шеф на парламент, президент, да не са ...

Във Варна близо 300 работници са без заплати от 9 месеца. За това ни сигнализира Йордан Андонов. Мъжът дойде до София, за да се оплаче в телевизията.

„3-4 души решиха и събраха пари, за да мога да дойда", разказва през сълзи мъжът. „Дават ни по 100 лв. за този месец, някой път по 200 лв. Засега сме получили пари до май месец миналата годинa", разказва Йордан Андонов.

Той води дело срещу работодателя си и е заплашван, че ще бъде уволнен.

Разказва ни, че много хора са напуснали, а други са си отишли от този свят, без да си получат парите. Хората в завода негодували, но никой не смее да си потърси правата.

Никой от колегите на Йордан не е уведомил Инспекцията по труда, затова екип на Нова подаде сигнал за забавените заплати в предприятието.

Пари за вдигане на заплатите на държавните служители няма

По добре е да дадем на най-бедните, отколкото на всички пенсионери надбавки. Това обяви пред Нова телевизия министърът на финансите Вла...

„Достатъчно е да предизвикаме такава проверка и в близките дни ще установим причините, като съответно ще задължим работодателя в определен кратък срок да се издължи на своите работници", заяви Иван Иванов, директор на „Инспекция по труда"-Варна.

А от ръководството на завода не крият, че има забавяне на заплатите.

„Това е така, но ние се стараем всеки месец регулярно да изплащаме. Просто се получи закъснение, защото фирмата не е в добро състояние", заяви изпълнителният директор на „Черно море" АД инж. Петьо Милков.

Дружеството е наследник на държавното предприятие за производство на навигационни радарни системи с военно и гражданско предназначение. От най-престижния завод в края на миналия век се е превърнал в едва оцеляващ.

„В момента има поръчки, хората работят. Тази година вече получават по-редовно и имаме намерение първо да изравним после да настигнем", заявява инж. Милков.

В ЕС дамите печелят с близо 17% по-малко от мъжете

Немалка разлика има между възнагражденията на жените и мъжете в държавите от Европейския съюз. Представителките на нежния пол печелят с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика