Наченки на "Време разделно" за ГЕРБ и Реформаторите заради пенсионната реформа

28289
Наченки на "Време разделно" за ГЕРБ и Реформаторите заради пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Готвената пенсионна реформа, която трябва да се прекара през преходните и заключителните разпоредби в Законопроекта за Закон за държавния бюджет за 2015 година, успя да изпъне нервите на партиите в управляващата коалиция.

След среща в Народното събрание стана ясно, че ГЕРБ, Реформаторите и АБВ не са постигнали съгласие относно меморандума, подписан от Бойко Борисов, Владислав Горанов и синдикатите в неделя, 14 декември.

Ако мине, г-н Борисов, но не минава

Знаете ли кое е най-хубавото и най-лошото качество на Бойко Борисов? Че когато стане напечено, той отстъпва. В повечето случаи даже тър...

На днешната среща, при председателя на парламента Цецка Цачева, присъстваха Радан Кънев и Найден Зеленогорски, финансовият министър Владислав Горанов, както и Росица Янакиева от АБВ.

Особено провокативно беше поведението на Горанов, който директно заяви: "Отговорността за финансовото състояние на държавата се носи от мандатоносителя. Мандатоносителят е ГЕРБ. Партии с по 4-5% могат да подкрепят, могат и да не подкрепят. Моите притеснения са, че партии с по 4 – 5% (бел. ред. - АБВ) и с реформаторски уклон не подкрепят една по същество реформа". Припомняме, че точно Горанов беше посочван като човек за свръзка между ГЕРБ и Делян Пеевски. По думите на Радан Кънев, казани след днешната среща, Горанов, а не КНСБ, е авторът на идеята за свободния избор между НОИ и универсалните пенсионни фондове.

На въпрос защо иска спешно промяната с НОИ, финансовият министър отговори: "Свобода на избора! Няма да караме насила никой. По отношение на бързите решения - извървяли сме го като логика този път в рамките на партия ГЕРБ, няма смисъл да отлагаме. Отговорността за управлението на държавата се носи от ГЕРБ, която е мандатоносител. Оттам нататък – партии, които подкрепят могат да подкрепят определени действия и политики, но могат и да не ги подкрепят".

Реформаторите

"Не се стигна до съгласие, не се разбрахме. Беше труден разговор без резултат на този етап", заяви и Радан Кънев, цитиран от ПИК. "Дай Боже да има още разговори. Не смятам, честно казано, че поведението на колегите от ГЕРБ беше на висотата на момента. Исках да чуя аргумент – защо е толкова спешно, за да стане по този начин и да не влизаме в особен спор по същество, защото той трябва да се проведе с участието на социалните партньори, с експертно участие, пред медиите и пред обществото, защото това са нашите пари и нашите джобове", каза още Кънев.

Протест пред МС срещу пенсионните промени

На 18 декември от 18 ч. недоволни граждани ще излязат на протест пред сградата на Министерски съвет. Протестът се организира в социал...

По думите му минаването на цялостна промяна на пенсионния модел не с гласовете на парламентарното мнозинство, а с други гласове, би било изключително тревожно.

"Ние ще гласуваме против този текст, а не против целия бюджет. Ние ще подкрепим бюджета, той е изработен заедно, по правилата на коалицията. Подкрепата ни за бюджета не е под въпрос", обяви Радан Кънев, предаде БГНЕС. Той призна, че първоначално е смятал, че става дума за идея на КНСБ, но днес е разбрал, че всъщност идеята е на Владислав Горанов.

На въпрос дали Реформаторите може да излязат от коалицията, Радан Кънев отговори: "Нека да не обсъждаме такива въпроси. Все още мисля, че има поле за компромис, въпреки че днешната среща не бе окуражаваща."

Другият съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски беше много остър: „Когато си в коалиция, трябва да имаш високо ниво на коалиционна култура. Очевидно колегите трябва да свикнат, че ние сме коалиция и трябва да взимаме заедно решенията за такива стратегически въпроси за държавата“, заяви той.

От името на АБВ Росица Янакиева обяви, че по подобна тема е необходима по-широка дискусия. Как АБВ ще гласува по това предложение ще бъде решено утре на партиен форум, посочи тя.

В КРИБ въобще не са доволни от подмазването на Домусчиев за пенсионната реформа

Заради информацията, споделена от депутата на ГЕРБ Димитър Главчев, в една от големите работодателски организации у нас - КРИБ, назрява...

Опит да тушира напрежението направи Меглена Кунева, която припомни, че в коалиционното споразумение е записано, че ще се направи цялостен преглед на пенсионната система и пенсионната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com