На опашката сме по отношение на еврофондовете за първия програмен период

5449
На опашката сме по отношение на еврофондовете за първия програмен период
Снимка: Thinkstock/Guliver

България е на 23-то място по усвояване на средствата от структурните и Кохезионния фонд на ЕС за първия програмен период (2007 – 2013 година). Това стана ясно по време на Европейския форум за сближаването на градовете и регионите, който се провежда в Брюксел, информира Mediapool.

Само преди два дни, в неделя (11 октомври) еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви при освещаването на храм във Владая, че вече сме на осмо място или в първата десетка по усвояването на евросредства. От думите ѝ обаче присъстващите останаха с впечатление, че става въпрос за новия програмен период. През стария период на власт бяха Тройната коалиция, първото правителство на Бойко Борисов и кабинетът на Пламен Орешарски.

Над 4 млрд. лв. от еврофондовете са платени авансово от бюджета

4,1 млрд. лева от приключващия в края на годината стар програмен период по усвояване на еврофондовете са платени авансово с пари от бюд...

По отношение на стария период картината е съвсем различна. Според европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу ние сме част от група от осем държави, които имат нужда от подкрепа за правилното усвояване на евросредствата. Иначе отличници по усвояване са Литва и Португалия. Нашата страна е успяла да разплати над 88% по оперативните програми до 31 септември 2015 г., като Брюксел е възстановил вече над 80% от средствата. Целта ни за усвояемост обаче е 95%. В това отношение шампион е ОП "Конкурентоспособност" с предвидена усвояемост от 99%, където най-важните проекти са "София Тех Парк" и газовата връзка със Сърбия. За да не губим пари, 30 млн. лева от тази програма отиват за иновации.

Отминалият програмен период приключва финансово в края на тази година. Всички направени дотогава разходи по правилата на ЕС са допустими. Страните имат срок до края на март 2016 г. да предявят исканията за възстановяване на средствата от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика