На 10 млн. лв. скача прагът за обезщетението при смърт на пътя

5491
На 10 млн. лв. скача прагът за обезщетението при смърт на пътя
Снимка: БГНЕС

Увеличава се прагът на обезщетението за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при катастрофа на 10 млн. лв. Това става с приетия на първо четене нов Кодекс за застраховането, внесен от Министерски съвет.

Това ще важи за всеки пътен инцидент, независимо от броя на пострадалите лица. Досега лимитът беше 2 милиона лева на човек. "За" новия Кодекс гласуваха 80 народни представители, 8 се въздържаха, като нямаше против.

"Гражданската отговорност" ще поскъпне с не повече от 7%

Не е реалистично да се очаква драстичен скок в цената на застраховката „Гражданска отговорност“. Тя ще поскъпне с не повече...

Според застрахователния бранш промените в Кодекса могат да доведат до поскъпване на застраховка "Гражданска отговорност", като то ще е различно за различните компании, като зависи от портфейлите на застрахователите. По-скъпата гражданска отговорност предвижда да покрива повече щети от досегашните, като например катастрофа, причинена заради техническа неизправност на автомобила

"Ако "Гражданската отговорност" поскъпне, няма да е защото има нови лимити на обезщетенията. Ако има поскъпване, това е защото се въвеждат нови изисквания относно капитал, капиталова адекватност на застрахователите", заяви през август Владимир Тодоров, председател на управителния съвет на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Новият Кодекс въвежда нов режим за определяне на капиталовите изисквания на застрахователя и презастрахователя, за изчисляване на техническите резерви, както и нови принципи за инвестиране на активите като гаранция за финансовата стабилност и изпълнение на задълженията по застрахователните и презастрахователите договори. Премахва се също така абсолютната забрана за придобиването на акции в застраховател или презастраховател със заемни средства.

С днес приетия Кодекс задължителната Гражданска отговорност“ на автомобилите срещу единна премия вече ще осигурява покритие за България, ЕС, Европейското икономическо пространство, както и за държави от системата „Зелена карта”

Всеки застраховател ще си преценява с колко ще поскъпва "Гражданска отговорност"

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поскъпне, но с малко. Всяка компания ще прецени с колко да повиши, защото всяка компания...

С новите текстове се предлага допълнително изискване по отношение отстраняването на вреди по моторни превозни средства, когато то е възложено от застраховател на външен изпълнител. Застраховането на моторни превозни средства представлява над 70% от пазара по общо застраховане и в практиката на Комисията за финансов надзор (КФН) са установени значителен брой случаи, при които клиенти възразяват срещу недобре извършен ремонт на моторното превозно средство. В тази връзка се предлага застраховател да може да възлага отстраняване на вреди по моторни превозни средства само на външен изпълнител, който има застраховка „Гражданска отговорност”, покриваща отговорността му за вреди, настъпили вследствие на негово действие или бездействие. Предвижда се минималната застрахователна сума по тази застраховка да е 1 млн. лв. за всяко застрахователно събитие и 5 млн. лв. за всички застрахователни събития за една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика