НС окончателно актуализира Бюджет 2014

21514
НС окончателно актуализира Бюджет 2014
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Народните представители актуализираха на второ четене държавният бюджет. С нея се дава възможност за теглене на нов външен дълг до 4.5 млрд. лева.

До 2,9 млрд. лева от новия дълг ще бъдат предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете и за ликвидна подкрепа за банковата система. Около 280 млн. лева ще отидат за допълнителни разходи по отделните министерства.

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета

След 3 часа обсъждания народното събрание прие на първо четене актуализацията. Гласувана 206-ма - Решението беше подкрепено от 123-ма. ...

Най-сериозен е недостигът на финансиране на поети ангажименти в Министерството на вътрешните работи, където се отпускат 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Бюджетът на Министерството на труда и социалната политика се актуализира с 50 млн. лева, от които 36 млн. лева ще бъдат за помощ за домакинства, за програми за заетост и за гарантиране изплащане на социалните помощи в системата на социално подпомагане. 14 млн. лева ще отидат за издръжка на дейностите по изпълнение на основните функции на министъра на труда и социалната политика. За Министерството на регионалното развитие се отпускат 16.4 млн.лева, както и за Министерството на земеделието и храните. Министерството на здравеопазването ще получи 24.2 млн. лева. Висшият съдебен съвет ще получи 10 млн. лева, Министерството на правосъдието – 5 млн. лева, външното ведомство – 3 млн. лева, а Държавен фонд „Земеделие” – 70 млн. лева.

С извършената актуализация дефицита ще достигне 3.7%, информира агенция "Фокус".

Новият държавен дълг:

Народното събрание даде възможност на правителството да изтегли нов външен държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Това стана възможно с актуализация на държавния бюджет и промяна на максималния размер на допустимия дълг от 18 млрд. лева на 22,5 млрд. лева.

Мнозинството прие предложението на вносителя в лицето на Министерския съвет и финансовото министерство за актуализация и отхвърли предложение на БСП за увеличаване на максималния размер на дълга само до 19,3 млрд. лева, което би означавало нов дълг единствено в рамките на до 1,3 млрд. лева.

Владимир Каролев пред Actualno.com: Не МВР трябваше да е приоритетът на актуализацията

Не очаквам никакви изненади по отношение на актуализацията на държавния бюджет. За съжаление тя няма да е такава, каквато ми се искаше....

Според вносителя на предложението на БСП за по-малък размер на максималния дълг Румен Гечев държавният бюджет може да се ангажира с по-малко средства за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, като за целта се използва свръхрезерва в Управление "Банково" на БНБ.

"Червеният" депутат бе категоричен, че това няма да застраши валутния борд, който е презастрахован. С тази теза не се съгласи Мартин Димитров от Реформаторския блок, според когото всяко пипане дори на свръхрезервите на Банково управление на БНБ може да се изтълкува като лош сигнал относно сигурността на борда, информира БГНЕС.

Цесиите в КТБ:

С промени в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет Народното събрание отмени възможността да бъдат извършени прихващания в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели.

Поправките са в Закона за банковата несъстоятелност и бяха внесени в Народното събрание през миналата седмица от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те се включват в заключителните разпоредби на Държавния бюджет като предложение между първо и второ четене на актуализацията.

Актуализацията на бюджета върви по план, МВР е голямото бреме

Временната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на държавния бюджет за тази година. Това беше втора актуализация, след кат...

Промените са дело на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и бяха подкрепени в бюджетната комисия единодушно от всички представители на осемте парламентарни групи в 43-тото Народно събрание. По време на дебатите в зала депутати от БСП изказаха резерви към тях, макар вчера техните представители също да ги подкрепиха в заседание на бюджетната комисия. "За" поправките гласува 97 депутати, 5 бяха "против", а трима се въздържаха.

В промените не се включва изменение на закона със задна дата, като се регулират отношения, които ще бъдат факт в една бъдеща несъстоятелност, която още не е започнала, тъй като има жалба по отнемането на лиценза обясни един от вносителите Менда Стоянова. Чрез поправките се предвижда онези прихващания, които ще бъдат заявени или са заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат удовлетворявани или извършени само до размера, който съответния вложител, искащ прихващането, би получил от масата на несъстоятелността при приключването на тази несъстоятелност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика