Московски: България отделя много малко пари за железниците

17529
Московски: България отделя много малко пари за железниците
Снимка: БГНЕС

България е на последно място по отделени средства за железниците. Това каза транспортният министър Ивайло Московски пред журналисти.

Държава като Сърбия, която не е член на Европейския съюз и има с около 1000 км по-малко железопътна мрежа, дава с около 40 млн. лв. повече средства за железопътен транспорт на година.

Петър Бунев за Actualno.com: Пари за нови вагони за БДЖ могат да дойдат по европрограмите

Петър Бунев е председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ. С него разговаряме по темата за спрените 38 линии на БДЖ и...

"В момента, в който железницата стане национална приоритетна политика и по друг начин се отнасяме към инвестициите в този сектор, тогава може да разчитаме, че бихме получили средно ниво европейска железница. Невъзможно е с финансирането, което се получава към момента, да се постигнат каквито и да било прилични резултати", каза министърът.

Инвестициите в нашата железопътна инфраструктура са около 240 млн. лв. на година. С около 100 км. е разликата в обема на железопътната мрежи, която имаме с Австрия, но тя дава 6.8 млрд. лв. за железница годишно, информира агенция "Фокус".

Министър Московски посочи, че единствено не е анализирал Албания и посочи, че няма да се учуди, ако и тя дава повече пари за железници, отколкото България. „Опитал съм се да правя сравнителен анализ с държави, близки до нашето ниво - Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска. Всички в пъти повече инвестират в железници от България", добави той.

 

Спрените линии на БДЖ може и да бъдат върнати

Препоръчва се спирането на по-нататъшното редуциране на влакове до стратегия за оздравяване на БДЖ. Това решиха депутатите от Комисията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика