Мораториумът за износ на дървесина ще влезе в сила през април

24672
Мораториумът за износ на дървесина ще влезе в сила през април
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по земеделие в 43-тото Народно събрание взе решение за налагане на тримесечен мораториум върху износа на необработен дървен материал, предаде БГНЕС.

Депутатите от земеделската комисия приеха по принцип три проекторешения за мораториум - на ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака", които след това бяха обединени в едно общо проекторешение.

За срок от три месеца Народното събрание забранява изпращанията на необработен дървен материал, реши земеделската комисия. С това изречение и думата "изпращане" се цели преодоляване на забраната за движение на стоки и капитали в Европейския съюз.

Втора точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Това задължение касае страните извън Европейския съюз.

Като точка трета от приетото от комисията решение е записано, че в тримесечния срок на забраните за износ и изпращане трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч. От ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени в тази посока, като по време на комисия представителите на двете партии постигнаха устна договорка да бъдат двата законопроекта да бъдат внесени заедно в Народното събрание, за да се разглеждат заедно в комисии и пленарна зала.

Последна точка от решението гласи, че срокът влиза в сила от 6 април 2015 година, като това се налага тъй като има фирми с дългосрочни договори, които ще се нуждаят от известно време, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ. Преди решението и записаните в него точки да влязат в сила те трябва да бъдат приети и в пленарна зала на Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика