Може ли случаят "КТБ" да доведе до сериозен газов проблем за България?

26443
Може ли случаят "КТБ" да доведе до сериозен газов проблем за България?
Снимка: БГНЕС

 

Готова ли е България за евентуална газова криза? Това е основният въпрос, който вероятно си задават повечето българи, следящи разрива в отношенията между Русия и Европейския съюз. Вариантите за спрявен с евентуална криза не са много и минават задължително през използване на хранилището в Чирен. Дали обаче там няма проблем и то заради състоянието на Корпоративна търговска банка? Какво е положението с "Чирен" и защо през август не беше нагнетен нито един кубичен метър газ?

Според официалните данни на „Булгартрансгаз” – операторът, който поддържа газовата инфраструктура, в периода 18-25 август от Чирен са били източени 11,3 млн. кубични метра газ. Това се е случило, след като изрично при представянето на екипа си служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов посочи като приоритет нагнетяването на газ в Чирен. Количествата са възстановени и дори увеличени през първите две седмици на септември. Тогава първо са били нагнетени 10,17 млн. кубични метра, а впоследствие още 8,31 млн. кубични метра.

ДКЕВР предлага цената на газа да не се променя от 1 октомври

Работната група на Държавната комисия за енергийно и водно регулгариа (ДКЕВР) предлага цената на природния газ от 1 октомври да остане ...

В крайна сметка към понеделник (15 септември) в Чирен има 421,257 млн. кубични метра. При 402,775 млн. към 25 август.

Защо обаче се се е стигнало до невъзможност за възстановяване на изтеглените количества? Обърнахме се за коментар по темата към енергийния експерт Христо Казанджиев. Според него през август нов газ не е бил нагнетяван в хранилището в Чирен, тъй като на газовия доставчик "Булгаргаз" е бил отказан оборотен кредит. Затова компанията не е могла да купи нови количества "синьо гориво", а е имала нужда от пари за оперативна работа, предположи енергийният експерт. Казанджиев припомни, че количествата газ за хранилището се купуват предварително. Той добави, че повече информация по темата трябва да се обърнем към "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

На въпрос дали ситуацията има връзка със случващото се в Корпоративна търговска банка (КТБ) експертът отговори: "Вероятно има". Той припомни, че голяма част от средствата на държавния газов доставчик в момента са затворени в поставената под специален надзор банка.

Actualno.com се обърна се за коментар към самия газов доставчик и неговият принципал – Министерството на икономиката и енергетиката по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Въпросите трябваше да изяснят дали е истина, че на „Булгаргаз” е отказан оборотен кредит, доколко евентуално обявяване в несъстоятелност на КТБ крие нови рискове - главно за националната сигурност при проблем с газовите доставки от Русия, какво е финансовото състояние на „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” и колко пари имат двете дружества в поставената под специален надзор банка.

Санкционираха "Булгаргаз" с над 23 млн. лв. за господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 23, 37 млн. лв. на "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение...

Първо: В официален документ от „Булгаргаз”, подписан и подпечатан от изпълнителния директор на компанията Дафинка Янкова, беше обяснено, че газовият доставчик не е сред субектите, задължени да предоставят съответната информация съобразно изискванията по ЗДОИ. По този начин не успяхме да разберем какво е актуалното състояние на „Булгаргаз” и дали отговаря на истината твърдението, че на компанията е бил отказан оборотен кредит.

Второ – от МИЕ отговориха, че запитванията по ЗДОИ могат да се правят единствено и само с бланка, която трябва да се внесе в деловодството лично или по нормалната поща. В този случай отговорът се получавал в най-малко 15-дневен срок, обясниха от пресцентъра на ресорното министерство. От там ни посъветваха също така да изпратим нов мейл (не по ЗДОИ) със същите питания. На въпрос кога могат да се очакват отговори, категоричен и ясен отговор не беше получен.

Actualno.com очаква от МИЕ да даде отговор дали заради ситуацията в КТБ "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" може да изпитат затруднения в бъдеще и дали националната ни сигурност по отношение на газовите ни резерви не е застрашена заради евентуални финансови проблеми на двете компании? Кой може да гарантира, че няма да има източване на Чирен, ако някоя от компаниите има нужда от оборотни средства, а няма как да ги набави чрез банков кредит или по друг начин?

"Булгаргаз" използвала номера, за да се закрепи финансово

Схема със 100 млн. куб. метра природен газ е позволила на държавната "Булгаргаз" да се закрепи финансово през 2013 г., става ясно от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com