Митов: При криза в Гърция българските фирми ще преориентират износа си

14137
Митов: При криза в Гърция българските фирми ще преориентират износа си
Снимка: БГНЕС

България и българските фирми са наясно, че евентуална криза в Гърция ще доведе до това те да преориентират износа си или поне част от тях, а и те са подготвени за това. Стратегическите гръцки инвестиции в България вече са с друг знак, променили са стойността си, коментира днес първият ни дипломат Даниел Митов, предаде БГНЕС.

Според Митов няма риск за финансовото състояние на гръцките банки в България.

По информация от сайта на Министерството на икономиката става ясно, че структурата на българския износ за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти. Прави впечатление, че през 2013 и 2014 г. постепенно в износа се налагат стоки като трикотаж и конфекция, зърнени култури, сирена и извара, части и принадлежности за машини и апарати, месо от птици, електро части и принадлежности, стъкларски изделия и др.

Износът от България за Гърция се съсредоточава в няколко основни сектора – текстилни изделия и материали, неблагородни метали, електрическа енергия, земеделие. Голяма част от вноса от Гърция за България се формира от текстилни материали и изделия, минерални и химически продукти, машини и оборудване и неблагородни метали.

Тази структура на стокообмена разкрива един съществен проблем – в България се произвежда значително количество готово облекло на ишлеме за гръцки клиенти поради ниските производствени разходи у нас. Оттук следва и значителният износ на изделия, готово облекло за Гърция с много ниска степен на добавена стойност.

За периода 1996-2014 г. инвестициите на Гърция в България възлизат на 3,581 млрд. евро, което представлява около 8,2 % от общия размер на инвестициите за периода - 43,7 млрд. евро и страната заема трето място по обем на инвестициите у нас от общо 182 страни – след Нидерландия и Австрия. За 2012 г. нетните плащания към Гърция надхвърлят притока на преки инвестиции със 126,6 млн. евро по данни на БНБ.

По данни на Българска агенция за инвестиции Гърция е в челните места на държавите-източник на преки чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ у нас в секторите търговия, финансово посредничество и недвижимо имущество. Според БНБ за 2013 г. преките инвестиции от Гърция възлизат на 67,5 млн. евро, а за 2014 г. нетните плащания към Гърция надхвърлят притока на преки инвестиции с 30,3 млн. евро.

Сред водещите гръцки инвеститори в България са големи компании и други, които са франчайз или се управляват от гръцки мениджмънт, между които са NATIONAL BANK OF GREECE, Гърция, чиято собственост е ОББ, Postbank , която е контролирана от гръцката Eurobank, Piraeus Bank Bulgaria е контролирана от гръцката Piraeus, а Alpha Bank е подразделение на гръцката Alpha Bank., VIOHALCO, (Halkor, Sydenor) – Гърция, която владее Стомана индустри, София мед и Стилмет, Brewinvest, Гърция, чиято собственост е "Загорка" и др.

Както вече информира Ройтерс , позовавайки се на БНБ , банките гръцка собственост у нас са независими от банките майки в Гърция, не притежават гръцки държавни облигации и имат по-високи нива на ликвидност в сравнение със средната за страната стойност. А решенията на гръцкото правителство и централна банка, наложени върху гръцката финансова система, нямат правна тежест в България и по никакъв начин не могат да засегнат гладката работа и стабилността на българската банкова система.

През периода януари – декември 2014 г. България е посетена от 1 031 981 гръцки граждани като се отчита ръст от 10.3 % и Гърция е на първо място по брой посещения. За същия период българските граждани посетили Гърция са 866 609, като се отчита увеличение с 4.3 % и Гърция е на първо място по брой посещения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com