Мира Радева: Няма добри пенсии, след като си изнесохме децата в чужбина

17575
Мира Радева: Няма добри пенсии, след като си изнесохме децата в чужбина
Снимка: БГНЕС

През 20-те и 30-те години на миналия век българските власти са направили проучване и са установили, че в българското семейство мъжът е по-възрастен с пет години. И затова в пенсионната система е прието жената да е с пет години по-малък стаж, за да може „последните, щастливи години” семейството да живее заедно. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков.

Това е лоша услуга за жените – те работят по-малко, внасят по-малко време осигуровки и съответно са обречени на по-малка пенсия, категоричен е той. Колкото по-бързо изравним възрастта на пенсиониране, толкова по-добре, смята Нейков. И добави – по статистика жените завършват с по-добър успех от мъжете образованието си, но само 12% от всички ръководни постове в България – от ниско до високо управленско ниво. Това е дискриминация, каза Нейков.

Има съгласие за две точки от пенсионната реформа между работодатели, синдикати и държава

По две от точките в дневния ред се споразумяха участниците по време на днешната среща за обсъждане на отделни параметри по пенсионнат...

Ако си говорим истината, най-високата безработица при мъжете е след 55 години, а при жените – десет години. Мъжете се пенсионират към 70 години, за да наберат стаж, а жените – малко по-рано, обясни финансовият експерт на КНСБ Мика Зайкова пред Нова телевизия.

Не е възможно едно общество да чака добри пенсии, след като си изнася децата в чужбина. Изнесе се и средното поколение – това е страшното, каза социологът Мира Радева. Няма работодател, който да не каже, че има страшни трудности да си намери подходящи кадри. Но същите тези работодатели прогониха хората в чужбина, изцеждайки пазара с безбожно ниски заплати. Естествено, че ще търсиш по-високо заплащане, коментира Радева.

Хората ще бягат от осигуровките, защото нямат сигурност – така че вдигането на осигуровките нищо няма да реши. Ние нямаме политика по доходите, обединиха се Мира Радева и Мика Зайкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика