Минно-геоложката камара иска разрешаване на добива на шистов газ

32927
Минно-геоложката камара иска разрешаване на добива на шистов газ
Снимка: БГНЕС

За нас е от изключително значение този отрасъл да се развива динамично с оглед националния интерес и в съответствие с утвърдените европейски практики. Миньорската професия е една от най-престижните и достойни професии, а Денят на миньора се чества с гордост. С тези думи служебният премиер Георги Близнашки поздрави гостите на честванията на Деня на миньора, който се организира от Българската минно-геоложка камара (БМГК) и синдикати всяка година на 18 август, предаде БГНЕС.

Близнашки бе придружен на събитието от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков. Тримата получиха от БМГК пакет от 15 конкретни предложения за създаване на по-добри условия за бизнес в минерално-суровинния отрасъл на България.

Йотингер не вярва, че чрез фракинг при добива на шистов газ ЕС ще задоволи нуждите си

Добивът на шистов газ по метода хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вно...

Сред предложенията прави впечатление призивът към Министерството на икономиката и Министерския съвет да подготвят отпадане на забраната за проучване възможностите за добив на шистов газ в България. По този начин могат да изяснят рисковете и потенциалните възможности за диверсификация на газовите доставки и намаляване на цената на газа, като дават за пример Полша, Англия и други.

Като мотив за това предложение от БМГК посочват приетата резолюция на Европейския парламент от 21 ноември 2012 година относно въздействието на околната среда на дейностите по извличане на шистов газ и шистов нефт. "На практика с тази резолюция ЕП вдига мораториума върху шистовия газ и препоръчва мерки за оценка на въздействието", пишат от минно-геоложката камара.

Министерският съвет да разгледа и да бъде приет подготвеният проект за Национална стратегия за устойчиво развитие на минерално-суровинната индустрия в България, искат още от БМГК. Въз основа на тази стратегия да се изготвят и внесат в следващото Народно събрание проекти за поправки в Закона за подземните богатства с цел решаване на редица въпроси като гарантиране на прозрачност при провеждането на конкурси за концесии, условия за превенция и преустановяване на незаконния добив и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика