Миков не иска пари на данъкоплатците да се харчат за КТБ преди 20 октомври

16972
Миков не иска пари на данъкоплатците да се харчат за КТБ преди 20 октомври
Снимка: БГНЕС

Пари на данъкоплатците за спасението на Корпоративна търговска банка (КТБ) не могат да бъдат харчени, докато не бъде разкрита пълната степен на финансовите й проблеми в одита, очакван до 20 октомври. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в интервю за Reuters.

Миков се присъедини към призивите управителят на Българската народна банка да подаде оставка заради колапса на КТБ, но заяви, че нищо не може да бъде направено все още за инвеститорите или кредиторите. "Нямаме право да обременяваме данъкоплатците без да знаем пред какво сме изправени", каза още Миков.

"Досега трябваше да се изясни какви са задълженията на банката, нейните дългове, нейните гаранции...След всичко, което се случи, е явно, че доверието в банковата система не може да бъде възстановено с този управител", категоричен е той.

Други политически лидери също призоваха управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка заради КТБ. Искров заяви, че технически проблеми са отложили резултатите от одита. Той отказа да заяви дали ще подаде оставка, но посочи, че опитите да бъде свален от поста може да нарушават правилата на ЕС за защита на независимостта на централните банки.

"Българите се нуждаят от политическо спокойствие и повече справедливост...Необходимо е да имаме по-голямо парламентарно мнозинство, но единствено базирано на ясни принципи. В противен случай то няма да получи обществена подкрепа", смята Миков. Социалистите ще искат законови промени, позволяващи по-строг контрол върху банките и смяна на плоския данък, който в момента е 10%, със степенна система.

Затварянето на КТБ остави стотици хиляди вложители без достъп до сметките им. Банката също така не успя да извърши последното плащане по облигации за 150 милиона долара, чийто падеж настъпи през август. Това породи заплахи за съдебни действия и създаде нова спирачка за чужденците, обмислящи инвестиции в най-бедната държава членка на ЕС, посочва Reuters.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика