Миков: Няма никаква нужда да се взима нов заем

15932
Миков: Няма никаква нужда да се взима нов заем
Снимка: БГНЕС

Кабинетът да оттегли искането си за нов заем от 16 млрд. лв - за това призова председателят на БСП и на ПГ на БСП лява България Михаил Миков в декларация на левицата от парламентарната трибуна.

Той уточни, че няма предварително съгласие за този огромен размер на емитиран дълг, а на 6-ти февруари са подписани договорите за дилърство и за агентство, както и Актът за поемане на задължения от Република България. Това е сторено без мандат от Народното събрание, в нарушение на Конституцията, чл. 84, т.9- се изтъква в декларацията. Миков изтъкна още, че се получава парадоксалната ситуация - българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви до 10%, предаде БГНЕС.

"Правителството се позовава на някаква митична глобална средносрочна програма за издаване на облигации, но едва ли някой народен представител е виждал тази програма. Ще е добре да се представи пред Народното събрание", призова Миков. В декларацията той изтъкна, че няма никаква нужда от този заем - в Закона за Държавния бюджет на Република България за 2015 г. е предвидено драстично увеличение на държавния дълг в размер на 8.100 млрд. лв., от които – 6.9 външен и 1.2 вътрешен - това увеличение и лихвите по него достатъчно натоварват българския данъкоплатец с по над 1 000 лв. на човек, заедно с децата.

Какво още се казва в декларацията прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика