Менда Стоянова: ЕЦБ и Брюксел не са казали, че ще ни дават заем

8450
Менда Стоянова: ЕЦБ и Брюксел не са казали, че ще ни дават заем
Снимка: БГНЕС

Информацията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да отпусне финансова помощ на България за предотвратяване на негативни последствия върху банковата ни система от гръцката криза не е потвърдена. Това подчерта изрично председателят на Бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова пред Радио "Фокус".

Вчера (3 юли) Bloomberg писа, че освен България, всички засегнати държави в региона на гръцката криза може да вземат заеми от ЕЦБ в случай на нужда.

Обвинения в "тероризъм" на Варуфакис към ЕС маскират проблеми с туризма

Председатеят на Атинската камара на търговията Константин Михалос предупреди, че гръцките банки свършват парите и ако няма споразумени...

Според Стоянова, ако това стане, не бива да се счита за лош сигнал, защото е нормално Европейската централна банка да следи кризата в Гърция и да търси всякакви възможни последици и рискове, до които тя може да доведе.

"Когато говорим за възможни последици и рискове, винаги трябва да отчитаме и най-малките такива. Въпреки това, засега не бива да приемаме съобщението за помощта на ЕЦБ за потвърдено и вярно", каза още Стоянова.

Източна Европа е в риск заради търговията с Гърция и финансовата връзка с нея, коментира Bloomberg. Евентуалното оттегляне на южната ни съседка от еврозоната, след като затвори банките си и въведе капиталовия контрол, ще се отрази на валутите на източноевропейските страни. Агенцията припомня, че четирите най-големи гръцки банки - Пиреос, Евробанк Ергасиас, Националната банка на Гърция и Алфа Банк, имат дъщерни фирми в България и Румъния, като според данните на Българската народна банка към края на първото тримесечие държат 21,71% от активите в нашия банков сектор. Лично премиерът Бойко Борисов обаче подчерта и пред Народното събрание, че банките у нас са български юридически лица с гръцки собственици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com