Менда Стоянова: Частните пенсионни фондове не информират хората

22900
Менда Стоянова: Частните пенсионни фондове не информират хората
Снимка: БГНЕС

Не може 40% от хората да не се интересуват къде отиват 5% от доходите им. Това е типичният песимизъм на българина. Той не взима предвид, че трябва да се пенсионира и да получава реални доходи. По този начин председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира скорошно изследване на "Алфа Рисърч".

Според данните в него 40% от осигурените за втора пенсия не знаят в кой пенсионен фонд участват, не са се интересували и едва след разгорялата се политическа дискусия по темата разбират значението на този избор. Колкото по-млади са хората, толкова по-слабо са информирани. Най-осведомени са работещите над 40-годишна възраст, които е трябвало да правят избор при създаването на втория стълб.

КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем

Един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове*. Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на...

В ефира на БНТ Стоянова беше категорична, че целта на обсъжданите промени не е хората да си преместят парите от частните фондове в НОИ.

Проблем обаче било, че тези финансови инструменти и хората, които ги управляват, не информират и обясняват на българите различни неща. Например, че съществуват две пенсионни системи - солидарна и солидарна плюс. Освен това не се полагали усилия да се да се обяснява каква е тази пенсионна схема.

По повод представените вчера данни, че за 10 години вноските в пенсионните фондове са се стопили с 0,7%, председателят на бюджетната комисия обясни, че това е резултат от сривът на капиталовите пазари и държавните ценни книжа. В допълнение беше обяснено, че вчерашното заседание не е имало за цел да оценява работата на Комисията за финансов надзор. За целта ще бъде свикано друго заседание, което вероятно ще се проведе след 2-3 седмици.

Въпреки това Менда Стоянова си позволи да критикува финансовия регулатор, посочвайки, че на сайта му няма дори калкулатор, който да ти позволява да си изчислиш пенсията.

Стоян Мавродиев: Пенсионните фондове са по-добре контролирани от банките

През 2014 година пенсионните фондове са проверени около 7400 пъти - дистанционно и на място. Това каза Стоян Мавродиев, председател на ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com