Мехмед Дикме: През 2007 г. ДПС си направи схема за кражба на милиони

22007
Мехмед Дикме: През 2007 г. ДПС си направи схема за кражба на милиони
Снимка: БГНЕС

За схема, при която се вземат държавни субсидии за отглеждане на тютюн, разказа бившият министър на земеделието Мехмед Дикме. С една голяма подробност – субсидиите отиват и при хора, които не отглеждат дори и един стрък тютюн.

По думите на Дикме става въпрос за разпределение на суми от сорта на 48 млн. лева. Той твърди, че схемата е направена след като е спряно изискването да се плаща само за вече произведена стока. Всичко това е съгласувано на най-високо ниво – министри, зам.-министри, шефове на агенции. Раздават се субсидии за 40 хил. тона тютюн, а отглежданият тютюн е 22-23 хил. тона – сметката е ясна, твърди Дикме. И добави – хора, които никога не са гледали тютюн, вземат субсидии, а такива, които цял живот са гледали, не могат да вземат.

Тютюнопроизводителите плашат с протести, блокади и гладни стачки

В цялата страна тютюнопроизводители готвят бунтове срещу разпределението на националните доплащания за тютюн. Производители се събраха ...

През 2007-2008 година Нихат Кабил беше земеделски министър. Дикме обаче обвини и шефа на фонд „Тютюн” по това време. Дикме обясни, че е подал сигнали – и до ДАНС, но нищо не се случва. Къде е отговорността на представителите на земеделското министерство – то взема решенията за тези пари, категоричен е Дикме. Министерството на земеделието трябва да спре държавното дотиране и да провери какво става, заяви бившият земеделски министър.

Разследване на Нова телевизия показа, че племенникът на депутата от ДПС и заместник-председател на Народното събрание Алиосман Имамов. Идете, направете проверка в Крумовград, в Хасковско и ще видите за какво става въпрос. И в Северна България е същото, каза Дикме и е категоричен, че кметовете по населени места са най-малките брънки.

Хората по селата не знаят, че не ДПС дава субсидиите. Страхът, че може следващата година да не вземат субсидии, е голям и затова има толкова гласове за ДПС от смесените региони, твърди Мехмед Дикме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com