Мартин Заимов: ДС е в основата на генезиса на КТБ

18016
Мартин Заимов: ДС е в основата на генезиса на КТБ
Снимка: БГНЕС

Държавна сигурност стои в генезиса на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това не е теория, това са фактите. Коментарът направи бившият подуправител на БНБ и банкер Мартин Заимов. Според него ръководствата на  не много банки в България са били свързани с ДС.

На въпрос кой е подкрепял КТБ, Заимов отговори, че това е било правено от всички, които са минавали на власт. В ефира на bTV той добави, че поне 5 години назад е било ясно, че това не е  толкова силна банка.

Въпреки кризата с КТБ, българските банки са на печалба

Въпреки кризата с Корпоративна търговска банка, банките в България са на печалба. Това показват данните на БНБ от началото на годината....

Защо е било допускано това? Според банкера отговорите са добър и грозен. Добрият е, че е смятано, че КТБ е инструмент за развитие на икономиката. Грозният - че е ставало дума за злоупотреба с власт. В тази връзка бившият подуправвител на БНБ призна, че по неговото управление са искани неща, с които той е е съгласен. Те обаче не били свързани с КТБ, тъй като по това време банката била джудже.

Що се отнася до отговорността, Заимов коментира, че няма регулатор, който да може застане срещу политиците, които са оказвали натиск. Той добави, че дали има отговорни ще реши съдът. Ставало дума за процес, който отнема години.

Според банкера ако евентуален фалит на КТБ, това е щяло да се усети. Проблемът бил, че в случая си играем на щрауси и се правим, че не минава времето, а са минали няколко месеца.

Подчертано беше, че се е видяло, че между КТБ и останалите банки няма връзка. Това е станало ясно, че само няколко дни, след като е затворила банката, тегленето на пари и преобръщането на левове в евро е спряло.

Станишев: Нито аз, нито друг от семейството ми, има влог в КТБ

Сергей Станишев категорично опроверга слуховете, че е бил финансово свързан с Корпоративна търговска банка. На официалната си страница ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com