Мартин Димитров: Путин блъфира, няма да спре "Южен поток"

24882
Мартин Димитров: Путин блъфира, няма да спре "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Русия иска да строи "Южен поток" и изявлението на Владимир Путин не е нищо повече от опит за натиск. Това заяви бившият председател на СДС Мартин Димитров.

Според Димитров Москва няма да се откаже от проекта и просто усилва натиска срещу България. "Син поток" и сега не му се пълни капацитета, така че единственото, което постига с тези изявления Путин, е да покаже, че иска да заобиколи правилата на ЕС, каза бившият председател на СДС пред Нова телевизия.

Сърбия още не е уведомена официално за "Южен поток"

Сърбия още не е получила официално уведомление от компанията "Газпром" за каквито и да е било изменения в проекта за строителството на ...

"Южен поток" е проект, който ще се случи, но по правилата на ЕС. Ако сега бъде спрян, това означава нов строеж на тръба - за "Син поток", да се почва от самото начало. Това са процедури, проектни компании, всичко. Кой би направил такова нещо, попита риторично Димитров. И добави, че в сегашния си вариант проектът не е рентабилен, особено за България и затова трябва да стане по европейските дела - за да има печалба за страната ни.

Припомняме, че снощи руският президент Владимир Путин обяви, че страната му няма да строи "Южен поток" при сегашните условия и забавянето в България. Нали не си представяте, че ще строим морската част на газопровода, ще стигнем до България и там ще спрем, каза Путин. По план строежът на морската част на газопровода трябваше да започне сега, през декември. Путин каза още, че сега България трябва да търси компенсации от ЕК за пропуснатия строеж - 400 млн. евро годишно от пропуснати транзитни такси.

Вчера, след като направи изявлението за "Южен поток", Путин обяви и меморандум за строеж на тръба през Черно море за "Син поток". Нейният капацитет щял да бъде 63 млрд. куб. метра - толкова, колкото беше планиран за "Южен поток". 14 млрд. куб. метра от този капацитет ще отиват за Турция, а останалите - за газов хъб, който ще се прави на границата между Турция и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика