Манолова иска да лиши банките от опцията да събират заеми без съд

10952
Манолова иска да лиши банките от опцията да събират заеми без съд
Снимка: БГНЕС

Срещу монопола на банките, ЕРП-тата, топлофикациите, телекомуникационните оператори и т.н. – това е мотивът на депутата от БСП Мая Манолова да предложи промяна в Закона за частните съдебни изпълнители. Същността е, че частните съдебни изпълнители няма да могат да начисляват такси, които са по-големи от размера на дълга.

По думите на червения депутат при второ четене тя ще предложи таксата да е най-много 50% от задължението. Това ще става за граждани, които искат и могат да си платят необходимото в срок или дори предварително.

Идва забрана частните съдебни изпълнители да вземат повече такса от размера на дълга

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за частните съдебни изпълнители, предложени от опозицията в лицето на БСП. ...

Манолова веднага се оплака пред Нова телевизия, че промените в ГПК, които дават възможност на банките да събират дългове чрез изпълнителен лист, без съд, не са били подкрепени от ГЕРБ. Вчера обаче мина подобен текст, на първо четене, на „Патриотичния фронт”.

Червеният депутат заяви, че има много случаи, в които призовкарите, ако не те намерят на посочен адрес, лепят призовката на вратата и един ден можете да се събудите дори без имот, защото той е подаден на търг. Има и случаи, при които кредитите не са просрочени, но докато това се доказва в съда, гаранцията – най-често имот, е прибрана от банката, твърди Манолова.

Заради това Манолова иска промяна в ГПК, с която да се забрани на банките да се сдобиват с изпълнителен лист без решение на съда. Например – ако дължите 10 хил. лева и са ви начислили още 10 хил. лева, банката има право с бърз процесуален процес, чрез извлечения от сметки, да стартира процедура за продажба на имот, който е заложен като гаранция. В случая дори нямате право да обжалвате оценката, при която е продаден имотът, възмути се Манолова. Нужен е баланс, категорична е тя. Гражданите трябва да имат защита, защото впоследствие се оказва, че по много случаи пред съда се доказва, че длъжникът не дължи точно това и в такива срокове, в каквито го е представила банката, смята депутатът. И на финала призна, че и "Патриотичният фронт" е внесъл такова предложение и то е минало на първо четене. Ще работим заедно, обеща Манолова.

 

Обсъждат по-тежки санкции за частните съдебни изпълнители

По-строга дисциплинарна отговорност за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) и увеличение на минималните годишни застрахователни суми, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика