МЗХ ще проведе утре среща с производителите на тютюн

13729
МЗХ ще проведе утре среща с производителите на тютюн
Снимка: БГНЕС

МЗХ ще проведе среща с представители на тютюнопроизводители на 24 февруари. Това съобщи за агенция "Фокус" зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров относно исканията на производителите.

"На Консултативен съвет по тютюна беше предложен вариант, който не беше нито гласуван, нито решен. Нашата идея е повече хора да вземат по-високо субсидиране. Това касае най-вече хората от сортовите групи „Басми”, защото тази година при изкупуването, цените в тази сортова група бяха най-ниски и пазарът не беше благосклонен към тях. Голямо количество от тяхната продукция не се изкупи, а хората произвеждащи тази сортова група претърпяха най-големи имуществени вреди и техните доходи бяха засегнати. Това е идея, върху която ще разсъждаваме оттук-нататък” допълни зам.-министърът.

Тютюнопроизводителите плашат с протести, блокади и гладни стачки

В цялата страна тютюнопроизводители готвят бунтове срещу разпределението на националните доплащания за тютюн. Производители се събраха ...

За утре е насрочена работна група с представители на всички едролистни и дребнолистни тютюни от всички райони на страната.

„Трябва да седнем и да решим по най-разумният начин, спазвайки основните правила, за разпределението на тези средства”, посочи зам.- министърът. На въпрос свързан с механизма за разпределение на средствата, той отговори: „За механизма предстои утре да бъде взето решение съвместно с организацията. Това, което мога да кажа като представител на министерството е, че ние сме заделили 107 млн. лева в план-сметката на Държавен фонд „Земеделие” и ще държим на това, по-дребните производители, пострадали повече от пазарната ситуация да бъдат възмездени по най-добрият начин”.

Тютюнопроизводителите са отворени за диалог, преди да предприемат протести. Това съобщи от своя страна Асен Кючуков , бивш зам.-председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите. 

Насроченият за днес протест се е отложил, след като вчера тютюнопроизводители от цялата страна се събраха на среща в Първомай. Те изготвили декларация с искания, която е изпратена до МЗХ и до всички парламентарно представени политически групи.

Тютюнпроизводителите отлагат протестите

За неопределен период се отлагат протестите на тютюнопроизводителите, съобщиха от Националната браншова асоциация. Недоволството на зе...

Тютюнопроизводителите настояват да не се спекулира с това, че искат допълнителни средства и натоварване на бюджета на държавата, каза Кичуков. Желаят средствата за референтния период да бъдат разпределени така както беше през 2012 – 2013 година - 69.5 % в сортова група „басма”, за „каба кулак” -11.6 %, за „бърлей”- 9.5 % и за „виржиния” - 9.2%. Производителите изрично подчертават, че тези проценти по групи тютюн трябва да се разпределят по равно за всички, без значение дали са едри, или дребни те. Това съотношение по сортове тютюн и принцип на разпределение трябва да се спазва до 2020 година, докато трае референтния период, независимо от размера на средствата за тях. Това е основното им искане в декларацията.

Ощетените са 5%, но зад тях стоят по 50 000 работници, на чиито семейства е подсигурена прехрана, каза Асен Кичуков. „Имаме колеги, които са в процес на отказване от това производство, заради дискриминационното отношение, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com