МЗХ призна: Продадохме 358 декара на "Южен поток България"

37237
МЗХ призна: Продадохме 358 декара на "Южен поток България"

След 10 дни на усукване и недомлъвки, Министерство на земеделието и храните (МЗХ) призна официално, че е продало 358.551 дка на „Южен поток България“ АД. За промяната на предназначението и придобиването на имотите заявителят е заплатил общо 20 599 409.21 лева, обясняват от земеделското министерство.

На 15 юли Изпълнителната агенция по горите е взела решение за изключване от държавен горски фонд на общо 17 бр.имоти на територията на общ. Варна с обща площ 358.551 дка.

Атанас Чобанов: Продадени са 360 декара на чужденци за "Южен поток", скоро ще разрешат строеж

На 22 юли Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е подписало сделката за продажба на почти 360 декара в местноста Паша Дере на &...

В информацията се обяснява още, че "при взимане на решенията от страна на Министерство на земеделието и храните са спазени всички законови изисквания и процедури".

Взети са предвид и Решение № 876 / 02.12.2011 г. на Министерския съвет, с което газопроводът „Южен поток“ в отсечката, която ще се изгради на територията на Р. България, е обявен за обект с национално значение и за национален обект, както и обстоятелството, че като такъв обект е изключен от наложения с Решение на Народното събрание от 11.07.2013 г. мораториум по отношение на имотите, попадащи в границите на устройствени зони „А“ и „Б“ по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

На 22 юли Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е подписало сделката за продажба на почти 360 декара в местноста Паша Дере на „Южен поток България АД“. По този начин държавата е нарушила закона. Това обяви по-рано днес по време на пресконференция днес главният редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Атанас Чобанов. Той припомни, че 42-то Народно събрание е приело мораториум за продажбата на българска земя на чужденци. Мораториумът беше оспорен в Конституционния съд и там беше произнесено решение, че той е противоконституционен.



 

Биволъ: Правителството продаде 360 декара за "Южен поток"

Въпреки публичните уверения на Пламен Орешарски, включително и днес, че работата по „Южен поток” е спряна, от разследващия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика