МВФ и Световната банка препоръчват БНБ да контролира по-стриктно банките

7162
МВФ и Световната банка препоръчват БНБ да контролира по-стриктно банките

БНБ да може да иска освобождаване на мениджъри на банки, за които се смята, че не изпълняват адекватно задълженията си. Това е една от препоръките към Централната банка в доклада на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), информира в. "Сега".

Международните институции предлагат да се осигури повече контрол от страна на БНБ над акционерите на търговските банки. Според доклада трябва да се предвиди законова разпоредба, с която банките да бъдат задължени незабавно да уведомяват надзора за всяка съществена информация, която би се отразила негативно на акционери, които имат съществено участие. От МФВ и СБ съветват БНБ още да общува "интензивно" с управителните и надзорните съвети на банките.

БНБ измисли какво да прави, за да няма нова КТБ

Българска народна банка (БНБ) започва реформа в банковия надзор, за да се справи с неадекватния управленски модел за упражняване на над...

Предвид препоръката за по-добър контрол, анализът на МВФ и СБ обаче сочи, че БНБ няма ресурс, за да надзирава ефективно банките в България. Проблемът е в малобройния персонал, зает с надзора, както и в липсата на добри ИТ специалисти. Международните институции съветват да има спешни действия за решаване на кадровите въпроси, така че хората от надзора да могат максимално да се възползва от данните, които са на тяхно разположение.

Според доклада не само надзорът в БНБ, но и други важни сектори издишат кадрово - борбата с прането на пари, проверките за риск, оценка на въздействието на новите правила, връзките с други институции като финансовото разузнаване, Комисията за финансов надзор и др.

БНБ е приела критиките и ще привлече допълнителен персонал, както и ще внедри нови технически средства в помощ на надзора. Това е записано в плана й за реформи, огласен преди дни.

Междувременно Централната банка обира нова порция критики заради решението си да спре да публикува данни за отпуснатите заеми, привлечените средства, просрочените и лошите кредити на отделните банки. В края на септември БНБ обяви, че това е заради еврохармонизация на представянето на информацията. Такива данни ще се предоставят само веднъж годишно - в годишните отчети на банките. Засега не е ясно защо беше извършено спирането, но експерти от бранша коментират, че това може да предизвика какви ли не слухове, след като няма да има официални леснодостъпни данни.

AlixPartners е готова с доклада за КТБ, не се знае дали ще е публичен

Международната фирма за разследване на банкови фалити AlixPartners ("Аликс партнърс") е готова с доклада за Корпоративна търговска банк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика