МОСВ действа тенденциозно, казват от ГЕРБ

24453
МОСВ действа тенденциозно, казват от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Тенденциозност и липса на компетентност - това са обвиненията към екологичния министър Искра Михайлова, които бяха отправени от бившия заместник-министър на околната среда Ивелина Василева и от председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков.

"Брутално е нарушен принципът за равнопоставено третиране. За един и същи дефект, различни общини са наказани по различен начин – някои с 5% финансова корекция, други с 10% , трети с 25%. От общините казват, че служители на МОСВ не могат да намерят писма, които те самите са издавали и подписвали, и изискват от общините да им пращат копия на тези писма. Да не говорим, че цялата тръжна документация след провеждането на обществена поръчка, включително със становището на Агенция за обществени поръчки и произнасяне на контролните органи – КЗК и ВАС, също по задължение, общините представят в министерството. На вчерашната среща се е оказало, че министерството изобщо не е взело предвид тези становища, когато е налагало корекции – какво тогава е проверявало", попита Василева, цитирана от Агенция "Фокус".

Михайлова умножи корекциите за "Околна среда" по четири

"Предложените финансови корекции по ОП "Околна среда" са 38 млн. лв. и те са на базата на вече изплатени разходи". Това заяви министъ...

От своя страна Герджиков заяви, че правителството опитва да вмени вина на определени общини във връзка с ОП "Околна среда".

"На срещата стана ясно, че много от проектите на общините, включително и на София, са минали през 7 - 8 - 9 - 10-степенна система от проверки. За София мога да го твърдя: проектите, на които са наложени финансови корекции, са минали през проверки; освен това са проверявани от "Джаспърс", някои от тях са писани от Европейската банка, проверявани са с европейски одит, на Европейската комисия", каза Елен Герджиков.

"На срещата се опитаха да ни уверят, че целта на корекциите не е тенденциозна; склонен съм да се съглася с това, защото след като минат всички процедури, общините се защитят по съдебен начин и някои проекти се гледат и от ОЛАФ, в крайна сметка ще се види кой е крив, кой - прав и кой - перфектен. Целта може да не е тенденциозна, но методите са абсолютно тенденциозни. Това са методи, които са политически мотивирани. Те целят да се реши финансов проблем на държавата и да се посочат за виновни определени общини", добави Герджиков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com