МИЕ пази НЕК, вини Топлофикация Сливен за липсата на заплати в "Черно море"

22705
МИЕ пази НЕК, вини Топлофикация Сливен за липсата на заплати в "Черно море"
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

НЕК е изплатила на "Топлофикация-Сливен" ЕАД 2,5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море-Бургас", съобщиха от икономическото министерство.

На 12 септември, по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на "Топлофикация-Сливен", са преведени 1,12 млн. лв., от които 705 хил. лв. са налични средства (останалата сума се превежда директно на един от кредиторите на фирмата). Тези средства са 2,5 пъти повече от исканията на миньорите, отправени към НЕК, твърдят от министерството.

За първите седем месеца на годината на "Топлофикация-Сливен" ЕАД са изплащани 71% от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара.

Отговорността за финансовото и оперативното управление на "Топлофикация Сливен" и мина "Черно море-Бургас", както и за изплащането на заплати се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено като се разплаща пропорционално на база постъпили средства, подчертават от МИЕ.

Министерството на икономиката и енергетиката е информирано за обявяване на стачна готовност в мина "Черно море-Бургас" на 10 септември с молба незабавно да бъдат изплатени част от дължимите от НЕК ЕАД суми към "Топлофикация-Сливен" ЕАД или поне 270 хил. лв. за неизплатени "заплати".

Националната електрическа компания е в тежка финансова ситуация поради натрупани през годините дисбаланси в енергетиката. Една от основните причини са високите цени на електрическа енергия от задължителните източници за изкупуване от обществения доставчик. Индустрията е добре запозната с тези проблеми и те не могат да бъдат разрешени в рамките на няколко месеца, коментират от икономическото министерството и добавят: "В резултат на този дисбаланс НЕК плаща на контрагентите си едва 53% от текущите задължения като спазва принципите на равнопоставеност и пропорционалност".

"Още с встъпването в длъжност служебният кабинет предприе пакет от мерки за стабилизиране на енергийния сектор в дългосрочен план. Всички участници в системата трябва да направят отстъпки. За това организирахме и енергийния борд, в който чрез консенсус и диалог ще се обсъдят конкретни стъпки за оздравяване на системата", коментират от МИЕ.

Междувременно двама мъже бяха изкарани от рудник "Черно море" в тежко състояние. Единият е със сърдечен проблем, а другият направил хипертонична криза, казаха хората от спасителния екип.

18 часа под земята - вече има опасност за живота на миньорите от "Черно море"

Повече от 40 души са под земята в рудник „Черно море” вече 18 часа. Миньорите протестират ефективно в опит да получат запла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика