Лютеница Първомай - от специфично географско указание до съдебно дело

34420
Лютеница Първомай - от специфично географско указание до съдебно дело

Само преди почти два месеца излезе новина, че Европейската комисия признава „Лютеница Първомай” за специфично географско указание. Това трябваше да е вторият български продукт след горнооряховския суджук, който получава престижното означение. Оказа се обаче, че не всичко около тази регистрация е „по вода” за всички и е заведено дело.

След новината за регистрацията стана ясно, че всъщност регистрацията е в регистър на МЗХ, а не е вписана в европейския регистър. Според фирма „Консервинвест” ООД заради регистрацията има изземване на стоки на компанията и в момента компанията е завела дело. То е заради търговски марки – „Лютеница Първомай” и „Първомайска лютеница”.

Най-старото дърво на територията на община Първомай

Този дъб е най-старото дърво в община Първомай, то е един от кандидатите за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса з...

Регистрацията на географското указание е направена по искане на „Булконс Първомай” АД. Срещу заповедта на МЗХ и срещу регистрацията на географското указание от Патентното ведомство многократно сме писали писма и възражения в Патентно ведомство и в МЗХ, като отговорът беше, че няма проблем марките и географското указание да съществуват едновременно, без да си пречат и да бъдат използвани от собствениците на правата едновременно, казват от „Консервинвест”.

Същевременно Патентното ведомство посочва, че регистрацията на „Лютеница Първомай” е базирана на факта, че „Булконс Първомай” е притежател на марки, съдържащи словестния елемент „Лютеница Първомай”. От „Консервинвест” обаче казват, че марките и географското указание не са идентични и оспорват регистрацията. По закон не може да се регистрира географско означение – наименование за произход или географско указание, когато има по-ранна марка, регистрирана за идентични стоки.

По своята същност географското указание е наименованието на страна, район или определена местност от тази страна, служещо за означаване на стока, която произхожда от там и притежава качество, известност или друга характеристика, които могат да се отдадат на този географски произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика