Лукарски с ласкава подкрепа за скандалното споразумение между ЕС и САЩ

26525
Лукарски с ласкава подкрепа за скандалното споразумение между ЕС и САЩ
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката Божидар Лукарски май още не е навлязъл съвсем навътре в проблемите, които стоят непосредствено пред неговото ведомство. Един от тях е Траснатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ, преговорите за които се водят тайно и спрямо което има огромни опасения за негативни ефекти върху жителите на страните от ЕС и на Щатите.

Днес обаче от икономическото министерство съобщиха, че Лукарски е подкрепил предложените от ЕК мерки за защита на европейския бизнес срещу нелоялна конкуренция на провелото се днес заседание на Съвета по Външни работи и търговия на ЕС в Брюксел.

"Перспективите за икономически растеж в европейската общност бяха обсъдени от Съвета и в контекста на преговорите по Споразумението за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ. Министрите подкрепиха продължаването на преговорите по споразумението, което ще създаде нови възможности за бизнеса в общността. Лукарски определи засилването на диалога с бизнеса и прозрачността на преговорите като ключов приоритет за постигане на споразумение за ТТИП. Той насочи вниманието на колегите си от Съвета към необходимостта от навременно разясняване на малките и средни предприятия на новите възможности от бъдещото споразумение. Преговорите засягат три основни аспекта – достъп до суровини, защита на географските означения и намаляване на нетарифните и регулаторни ограничения при спазване на високите стандарти на ЕС", пишат от МИ.

"Потенциалът за икономически растеж е пряко обвързан с осигуряването на адекватни условия и равнопоставеност на икономическите субекти. Наличието на нелоялни конкурентни практики при вноса на стоки поставя сериозни предизвикателства пред европейските производители, а това е нещо, което не можем да пренебрегнем", заяви министър Лукарски в рамките на проведеното заседание.

"Инструментите трябва да отговарят на икономическата реалност и най-вече да осигуряват баланс на интересите между производителите и потребителите в Съюза. На този етап ефективността на защитата и стабилността на системата не са оптимално гарантирани. Това се отразява особено сериозно на малките и средни предприятия", все пак се е сетил да каже Лукарски.

Около ТТИП има сериозни тревоги. То засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип. Така в ЕС свободно ще могат да влизат ГМО стоки от САЩ, няма да има толкова сериозни бариери пред добива на шистов газ, а всеки голям инвеститор ще може по-лесно да осъди дадена държава, ако не му изнасят бизнес условията в нея.

В началото преговорите за ТТИП се водеха изцяло тайно, в момента завесата се открехва по малко, но само заради силния обществен натиск в Европа. Анализаторите предполагат, че споразумението така или иначе ще се приеме, но се надяват поне някои условия по него да се смекчат.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика