Лукарски посочи Маковей като прокурор, гонил дисиденти при Чаушеску

11474
Лукарски посочи Маковей като прокурор, гонил дисиденти при Чаушеску
Снимка: БГНЕС

Дайте да не казваме, че Моника Маковей е най-големият борец срещу корупцията. Тя е дала идеи – някои добри, някои лоши. Но твърдя, че България трябва да си извърви своя път в борбата срещу корупцията. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Икономическият министър отрече, че не е искал да не се говори на корупцията. Лукарски заяви, че е казал за Маковей, че има „полюсен имидж в Румъния”. И добави, че още по времето на Чаушеско много хора били пострадали от Маковей, която като прокурор е гонила дисиденти.

Наръчник на мошеника

Весела седмица е тази. И минава под знака на корупцията. Почна се още от понеделник, когато бившият правосъден министър на Румъния Мони...

Доста положителни неща е свършила Маковей в Румъния, но като част от българското правителство аз подкрепям идеите на г-жа Меглена Кунева за борба с корупцията.

Лукарски добави и, че за своите доходи гарантира, че са чисти и уверен, че същото се отнася за колегите му в правителството, но за тях няма как да гарантира.

Българската икономика

Парите, които са пратени от българите зад граница, са близо 2,5 пъти повече, отколкото преките чуждестранните инвестиции. Това сочи официална статистика на БНБ за първите три месеца на миналата година.

Бъчварова: Организаторите на срещата с Маковей не й бяха обяснили за България

Не бяхме подготвени за идването на Моника и за срещата с нея. Не знаехме и какво е правила г-жа Маковей и след напускането на румънскот...

317 млн. евро са инвестициите в България от чужбина, а 204 млн. евро са преведени по банков път от чужбина, за първото тримесечеие на тази година, заяви икономическият министър Божидар Лукарски в отговор на статистиката на БНБ.

Според Лукарски инвеститорите се оплакват от корупцията и съдебната реформа, а положителното е стабилността на управлението – по думите му. Икономическият министър обясни, че на среща с големи германски инвеститори му е споделено за конкретни притеснения. Лукарски даде пример със собственика на „Каолин” – „Кварцверке”. Компанията се опасявала, че по дело около „Каолин” можело да се въздейства на съда.

Германците са се оплакали като цяло и от твърде големия брой лицензионни режими. Конкретен пример е дал „Аурубис”, като Лукарски е уверил, че скоро ще има премахване на някои лицензионни режими.

На въпрос какви загуби твърди икономиката ни от схеми в сивия сектор, Лукарски заяви, че неговата идея е за борба срещу укриването на данъци е малките и средните предприятия да се вдигне прага за регистрация по ДДС. Министърът не даде данни за големината на сивия сектор у нас, защото това било работа на финансовото министерство. Според статистиката в ЕС ние сме в средата на класацията на държавите с най-голям сив сектор, поясни Лукарски.

Кунева: Решението за промени в Конституцията е взето, не трябва да се връщаме назад

След като решението на промени в Конституцията вече е взето, не трябва да се връщаме назад. Така вицепрениерът вицепремиерът Меглена Ку...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика