Лукарски: В Югоизточна Европа със съвместни усилия можем да отворим нови пазари

8987
Лукарски: В Югоизточна Европа със съвместни усилия можем да отворим нови пазари
Снимка: МИЕ

Планираме и изграждаме общи транспортни коридори, гранични пунктове, енергийни и цифрови мрежи. Със съвместни усилия можем да отворим нови пазари, да привлечем стратегически инвеститори, да увеличим туризма и производството. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на кръгла маса на министрите на икономиката на страните от Югоизточна Европа, която се провежда в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Срещата е първата от поредица събития, които страната ни организира, поемайки за трети път председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Участие в нея взеха представители на 8 страни от региона, съобщават от пресслужбата на икономическото ведомство.

Лукарски: Португалски фирми могат да кандидатстват по ОП "Иновации и конкурентосопобност"

Португалски компании могат да кандидатстват по одобрената Оперативна програма "Иновации и конкурентосопобност". Това заяви министърът н...

„Сътрудничеството между страните в региона е мощен инструмент за постигане на икономическо развитие“, посочи Лукарски. Той постави акцента на търговията и инвестициите като механизъм за повишаване конкурентноспособността не само на отделните икономики на страните в региона, но и за позиционирането на Югоизточна Европа като интегриран регионален пазар, който може да предостави много по-голям потенциал на партньорите в рамките на ЕС и на трети страни. Същевременно изграждането на интегрирана инвестиционна среда в страните от региона по негови думи би предоставило значително по-добри възможности за реализиране на проектите на стратегически инвеститори, насочили погледа си към Югоизточна Европа.

Лукарски заяви, че основен приоритет в работата на Министерство на икономиката е създаването на условия и предоставяне на подкрепа за българските предприятия за интегрирането им в регионалните вериги на добавена стойност чрез насърчаване на секторните клъстери и експортните консорциуми. За да стимулира процеса Министерство на икономиката организира и поредица срещи между агенциите за насърчаване на МСП и износа от страните в региона, както и контактна борса с участие на бизнеса, отбелязват от МИЕ. „Важен аспект за нашите компании е и подобреният достъп до финансиране“, поясни министър Лукарски. Той определи страната ни като благоприятна среда за финансиране чрез рисков капитал, като посочи, че близо 150 стартиращи компании от региона са финансирали своите идеи чрез българските фондове за рисков капитал Eleven и Launchub. 

Той посочи, че в рамките на председателството си на ЕС България ще работи за засилване нивото на сътрудничество в три основни сфери – транспорт, енергетика и инфраструктура, медийна свобода и свобода на изразяване и миграция и справяне с бежанския поток. Лукарски допълни, че страната ни ще продължи да полага усилия и по отношение на икономическото развитие, сигурност и правов ред, опазване на околната среда и борба с климатичните промени, регионална политика за младежта и спорта, развитие на човешкия потенциал.

„Приветствам избора на българското председателство да фокусира усилията си върху бизнеса и инвестициите“, коментира Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество. Той поясни, че основният страх на близо 70% от гражданите на страните в Югоизточна Европа е, че могат да загубя работата си или да не успеят да намерят такава в идните години. „Това е основният проблем и трябва да намерим решение по пътя на сътрудничеството“, завърши той.

Швейцария помага с 3,5 млн. франка за въвеждане на дуалната система у нас

Швейцарският опит ще бъде приложен в България за прилагането на дуалната система чрез осъществяването на пилотен проект с швейцарско фи...

Интегрирането на страните в региона по думите на Лукарски изисква не само взаимодействие между Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и ЕС, но и с други международни организации и регионални формати като Съвета за регионално сътрудничество, Стратегията на ЕС за Дунавския регион, Адриатическо-Йонийската стратегия и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика