Лукарски: Сега е време за теглене на нов дълг

10861
Лукарски: Сега е време за теглене на нов дълг
Снимка: БГНЕС

Сега е времето за теглене на нов дълг, понеже финансовите пазари са най-благоприятни. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Денят започва” по БНТ.

Един от проблемите, за които и финансовият министър Владислав Горанов се е извинил, е, че не беше достатъчно добре проведен дебатът и аргументите по отношение, дали, кога и как трябва да се тегли този дълг.

АБВ реши: Няма да подкрепим дълга, трябва да бъдем убедени

АБВ няма да подкрепи ратификацията на споразумението за новия дълг. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференци...

„Определено дългът рефинансира едни огромни стари задължения, чийто падеж е тази година. Определено мога да кажа, че сега е времето за теглене на такъв дълг, понеже финансовите пазари, не само европейски, но и световни са най-благоприятни”, допълни министър Лукраски. Според него представено не е било най-благоприятно пред коалиционните партньори. „Разбирам тяхното възмущение”, добави министърът.

Има политическа химия между мен и министър Владислав Горанов. Дългът ще покрие стари задължения на държавата. Мисля, че трябва да бъде взет. Това заяви още Лукарски.

Част от дълга ще отиде за покриване на вътрешнофирмената задлъжнялост, поясни той, уточнявайки, че вдигането на оборота и на потреблението ще стане не със средствата на дълга – "естественият оборот на икономиката зависи от правната рамка на икономиката".

Попитан каква е вътрешно фирмената задлъжнялост, министърът каза, че не може да каже. Той добави: "Между другото има разминаване на данните на НСИ и другите данни. Бизнесът отчита по-голяма фирмена задлъжнялост, отколкото отчита НСИ".

Менда Стоянова: Мисля, че ще има съгласие за дълга преди сряда

Мисля, че съгласие преди сряда ще има, защото всички разбраха, че в тази ситуация, изходът е само един – да се подкрепи този дълг...

Лукарски прогнозира, че при гласуването на дълга в парламента сигурно ще има спънки. "Един от проблемите, за които колегата Горанов се извини, е че не бе предварително разяснил параметрите. Сега е времето за теглене на такъв дълг защото финансовите пазари в момента са подходящи, нещо което Горанов също не обясни, но джентълменски се извини. Вярвам, че колегите ще го разберат и ще го подкрепят. Мисля, че това ще е последното комуникационно недоразумение и вече няма да се допуска такова", каза Лукарски.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика