Лукарски: Производството на мебели има добри перспективи за развитие

12360
Лукарски: Производството на мебели има добри перспективи за развитие
Снимка: БГНЕС

Секторът за производството на мебели има добри перспективи за развитие. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при окриването на международните специализирни изложения Техномебел и Светът на мебелите, организирани от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост(БКДМП), с подкрепата на Министерство на икономиката и Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП).

"Обединяването на двете изложби предоставя на бизнеса не само оптимална възможност за сътрудничество между партньори и фирми на всички ниви, но и на крайния потребител да се ориентира в най-новите тенденции”, каза министърът при откриването на изложенията днес в Интер Експо Център в София.

"Секторът за производството на мебели обхваща около 1.6% от стойността на индустриалното производство в страната и създава около 2.1% от добавената стойност в индустрията. Отрасълът осигурява заетост на над 20 хил. души или 4% от заетите в промишлеността. През 2014 г. индексите на промишленото производство и оборотът на предприятията от сектора се увеличават. Спрямо предходната година те отчитат ръст от съответно 3.3% и 8.7%. Произведената продукция от предприятията от бранша е на обща стойност 910 млн. лв. По думите на министъра тези показатели свидетелстват за устойчивото развитие на бранша и добрите перспективи пред него, съобщават от Министерството на икономиката.

Министърът каза, че приоритет в работата на неговия екип установяването на международните бизнес партньорства и засилване конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия и тяхната успешна реализация на външните пазари. Той отбеляза, че основният механизъм за изпълнение на този приоритет е Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” и припомни, че първата процедура, която ще бъде обявена до края на април, е насочена именно към малките и средни предприятия, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 150 млн. евро. „Надявам се, че тези средства ще допринесат за развитието на перспективни бизнеси, като дървопреработването”, добави министър Лукарски. Той увери, че Министерство на икономиката работи активно, за да осигури необходимите условия, за да може бизнесът да работи спокойно и да постига успехи.

"Не се планира приватизация на ВМЗ-Сопот", съобщи още Божидар Лукарски, цитиран от БНР. Той посочи, че след като приключи разследването на взривовете в Иганово, ще стане ясно дали ще има промени в ръководството на предприятието:

"Миналата седмица имахме втора среща с главния прокурор. Той призова всички компетентни органи, които имат отношение към случая към ВМЗ-Сопот, да не правят прибързани изявления и да не правят прибързани заключения. Има си компетентни органи, когато приключат, тогава ще има изявление", каза Лукарски.

Пред журналисти на въпрос, свързан със загубата на дружеството, вследствие на взривовете и възможността от приватизация на държавните военно-промишлени предприятия, той отговори: "НИТИ" ЕАД - Казанлък е обявена за приватизация. Тя е обявявана и преди, от предишни правителства и предишни програми. Ще видим дали има интерес към нея. Моето мнение е, че трябва да се подхожда много внимателно към заводите от военно-промишления комплекс. Загубите се изчисляват, различни са. Нека да не изваждам числа, които са фирмена тайна, защото тук става дума за специална продукция", каза Божидар Лукарски, цитиран от агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика