Лукарски: Проблемът на България за цените на горивата е, че нямаме собствен добив на петрол

6181
Лукарски: Проблемът на България за цените на горивата е, че нямаме собствен добив на петрол
Снимка: БГНЕС

Проблем на България за високите цени е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката Божидар Лукарски във връзка с протестите срещу цените на горивата, информира "Фокус".

"В момента цените на горивата падат, ще ми се да вярвам, че не е само заради проверките, които се случиха напоследък", каза Лукарски. Припомняме, че след проверката на качеството на горивото резултатите показаха, че констатираните нарушения при бензиностанциите са под 1%.

Лукарски за олелията при регистрацията: Получи се PR-ско недоразумение

Получи се PR-ско недоразумение, недобре премерени медийни стъпки от страна на колегите. Историята е съвсем проста. Зеленогорски като пр...

По думите на икономическия министър в България хората най-после са проявили интерес към това какви са цените на горивата. "Те са далеч от тези, които са в Дубай и Италия. Различни пазари - различни потребления. Нека да не гледаме непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол", каза икономическият министър. "И на българските пазари пада петролът", заяви министърът.

Той коментира, че както световните пазари, така и на българските петролът пада. "Понеже българинът никога не е доволен ще ви кажа, че в Германия, когато цената на горивото падне между 1 и 2 цента всички немци говорят за това и излиза на първа страница на вестниците", посочи министърът на икономиката.

"Разбира се, че като потребители бихме искали да паднат повече цените, но да не забравяме, че ние не сме най-големият пазар и потребители на горива. От това също зависи цената", каза още Лукарски.

"Регулирането на цените е подход от времето на централизираната пазарна икономика и не би довело до добро на пазара", заяви Божидар Лукарски, цитиран от БГНЕС във връзка с националния протест срещу високите цени на горивата и по-конкретно за едно от исканията на протестиращите да се създаде орган, който да регулира цените.

Хакери може би манипулират данните между бензиностанциите и НАП

Имаме основателни съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните от сървъра на бензиностанциите към НАП. Това заяви...

"Това беше възможно преди 10 ноември. Хората, които искат такова нещо, малко се връщат назад в мисленето. Като десен политик не мисля, че държавата трябва да се намесва някъде, регулирайки цени”, каза Лукарски. Той коментира, че начинът, по който хипотетично това може да стане, както в Австрия - да има държавен дистрибутор на горива, който да продава горивата до цени, близки на производителите и по този начин да поддържа цените ниски. В България такова нещо няма и не е възможно", обаче смята икономическият министър.

"Няма как държавата да създаде орган и регулатор. По принцип и идеята на КЕВР като регулатор, е постепенно да се оттегля от регулаторните механизми на икономиката в началото на другата година. Затова се създава и енергийна борса. Централизираната икономика остана назад във времето преди 10 ноември”, категоричен бе Лукарски.

Делът на петрола в цялата цена на горивата е не повече от 40%, а останалото са печалбите, търговските надценки и най-вече акциза и ДДС. Именно кражбата на този компонент, който е поне половината от цената на горивата, т.е. акцизи и ДДС, е и мотивът, който тласка сивия сектор. Това обясни преди дни финансистът Емил Хърсев.

"Всеки търговец се опитва да поддържа по-висока цена, дори когато тенденцията е надолу. Така работи капитализмът. Единствено конкурентният внос може да възпре производителите да се стремят да получат максимална цена и да ги принуди да я свалят рязко", изтъкна специалистът.

Под 1% нарушения за некачествено гориво със съдържание на биоетанол и сяра

Констатираните нарушения при проверката на бензиностанциите са под 1%. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на...

Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ също коментира цените на горивата у нас. По думите му те няма да се променят, тъй като няма публични данни какви са разходите за производството и дистрибуцията на горива в България. Днес Трайков заяви, че в Европа се печели с до 5-6 стотинки на литър и 1-2% при продажбата на горива, а в България - шест-седем пъти повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика