Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета в момента е безсмислена

15469
Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета в момента е безсмислена
Снимка: БГНЕС

Не виждам нито една причина да се актуализира бюджетът, освен чисто политическа, но политическа по български, а не както е нормално да се прави политика. Това заяви за БГНЕС финансистът и бивш заместник -министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев Любомир Дацов. 

Според него едно е сигурно - това е, че актуализацията на бюджета в момента е абсолютно безсмислена във вида, в който се прави. Това се отнася и за  актуализацията за бюджета на НЗОК.

Депутатите ще разглеждат актуализацията на бюджета

Извънредно заседание на парламента ще се проведе на днес (29 юли) от 15:00 часа. В дневния ред  са включени две точки - актуализац...

По този повод бившият заместник-министър коментира: Без ангажимент за реформи да се увеличат средствата за НЗОК е абсолютно пилеене парите на данъкоплатеца на вятъра. След няколко месеца, независимо че ще бъде компенсирана миналата или тази година и т.н., следващата, пак ще има дефицити и тези дефицити няма да бъдат по-малки. В ситуация като тази, когато не може да има ангажимент от страна на парламента, на политическите партии за правене на реформа и то определен вид реформа, даването на толкова много пари е абсолютно безсмислен.

В НЗОК има средства и не е абсолютно належащо в момента да се извадят тези пари, за да бъде отблокирана дейността й. От септември, октомври, ноември в НЗОК пари на 100 % за разплащане ще има, показват разчетите на финансиста.

Той коментира, че може би, единственото смислено нещо е гарантиране на заем за Фонда за опазване на влоговете в случай на някакъв риск, за да може там да има достатъчно средства.

Няма нищо, което в момента да налага спешно теглене на заеми, освен тези евентуални 2 млрд., които са предвидени, индиректен заем на Фонда за гарантиране на влоговете. Като се има предвид какъв е размерът на фискалния резерв, няма нито една причина, която да налага служебното правителство да емитира дълг, извън допълнителните ограничения, които са по закон, заяви още Любомир Дацов.

Реформаторите против настоящата актуализация на бюджета

След като вече няколко значими политически фактора в българската действителност се противопоставиха на пълната актуализация на държавн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com