Лошите кредити у нас са 10,5%

11371
Лошите кредити у нас са 10,5%
Снимка: Thinkstock/ Guliver

По информация на Българската народна банка нивото на кредитния риск остава в рамките на нормалните нива. В края на септември стойността на просрочените кредити над 90 дни е приблизително 10,5%.

Лош кредит е този, който не се обслужва, казва Росица Вартоник – управител на Фондация "Инициатива за финансова грамотност".

Гуверньорът на БНБ не иска криминализиране на даването на лоши кредити

Не само в България, ами никъде по света не се носи наказателна отговорност за даване на лоши кредити. Това заяви гуверньорът на БНБ Ива...

"В закона има определени периоди, според които след 60 дни кредитът се счита за нередовен, а след 90 дни за лош кредит, т.е. кредиторът може да започне действия по предсрочна изискуемост на кредита.

Когато се взима кредит, човек първо трябва да прецени дали има възможност в бъдеще да го обслужва", казва още Росица Вартоник.

Според нея при затруднение преустановяването на плащането по кредита не е най-добрият вариант. Кредитополучателят трябва да се свърже със своя консултант и да обсъдят кои са най-добрите възможности за преодоляване на кризата.

Причините да се стигне до лош кредит са най-различни. Но най-често са свързани с увеличение на лихвата и валутните рискове при кредити във валута, казва юристът Виктория Кабакчиева.

Делът на лошите кредити се увеличава

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследване на Института за икономически изследвания при Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика