Липсва контрол върху дейността на фирмите на хора с увреждания

7849
Липсва контрол върху дейността на фирмите на хора с увреждания
Снимка: Getty Images / Guliver

Рязко е нараснал броят на фирмите на хора с увреждания след промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП), но липсва последващ контрол на тяхната дейност. Това обясни пред БНР председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

"Агенцията регистрира тези фирми и техният брой може да бъде видян на сайта на Агенцията. С промяна в Закона за обществените поръчки известен брой от дейности бяха предоставени на специализирани предприятия на хора с увреждания, в резултат на което броят на фирми, които се регистрират при нас, рязко нарасна", каза Коралски. Според него е странно да се обвиняват фирми, които се регистрират като фирми на хора с увреждания, тъй като законът им го позволява.

Закон на кабинета "Орешарски" отвори далавера с хора с увреждания

В сектора на обществените поръчки се отвори широко нова врата за злоупотреби и изкривяване на конкуренцията. Гласувани при кабинета на ...

"Една голяма част от тези фирми са от 3-4 човека, което означава, че ако са наели човек с увреждане, те вече изпълняват изискването на Закона. Там е записано, че хората  в специализираните предприятия с увреждания трябва да са 30 на сто", допълни председателят на Агенцията за хората с увреждания.

Той уточни, че ангажимент на Агенцията е да регистрира тези фирми, но не и да извършва последващ контрол.  "Институциите, които изпълняват контрола върху обществените поръчки, би трябвало да следят кой ги изпълнява и ако ги изпълняват тези фирми, които са регистрирани при нас, очевидно, че хората, които работят в тях, са взели участие в изпълнението им", коментира Коралски.

Той заяви още, че в резултата на законовата промяна близо 200 души с увреждания вече са намерили работа. Според него има начин да се избегне злоупотреба от страна на некоректни фирми, като при кандидатстването за дадена обществена поръчка, фирмата да заявява капацитета, който тя има за изпълнението на тази поръчка.

С промени в ЗОП от края на 2014 г. възложителите са длъжни да ползват фирми на хора с увреждания при огромен брой търгове.  До приемането на измениетяа специализираните предприятия имаха възможност да участват в изрично запазени за тях обществени поръчки, но само след като предварително са обявили капацитета на дейността си. Фирмите можеха да участват само ако докажат, че имат сили да изпълнят сами или в съдружие с други подобни дружества поне 80% от дейностите. Според одобрените изменения възложителите вече са императивно задължени да запазват за специализираните предприятия огромен брой поръчки, без да имат право на преценка. Този режим вече се прилага за общо 85 дейности при 205 дейности в предходния списък.

Миналата седмица по време на среща между бизнеса и правителството, Росица Панчева се обърна с въпрос към вицепремиера Меглена Кунева и зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева за проблемите в ЗОП относно фирмите на хора с увреждания. "Притеснява ни начинът на осъществяване на възлагането на обществените поръчки", заяви Панчева, добавяйки, че голяма част от тях се възлагат само и единствено на такива фирми.

Национално протестно шествие срещу действащите политики за децата и лицата с увреждания

Днес, от 11.00 ч. на площад "Народно събрание" ще започне национално протестно шествие срещу действащите политики за децата/лицата с у...

"Увеличават компаниите, които променят своя статус само и само да отговарят на изискванията на закона", каза тя, добавяйки, че е нужно да увеличи контрола на дейността на подобни компании. Тогава тя посочи, че в други страни членки на ЕС има съвсем друг начин на имлементираме на законодателството. В европейските страни няма списък на дейностите, а има обществени поръчки, които се дават на обикновени фирми и на такива с хора с увреждания, каза представителят на бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика