Кралев: Необходим е срок от поне 30 години за концесии на спортни бази

5471
Кралев: Необходим е срок от поне 30 години за концесии на спортни бази

По-голям от сега предвидения максимален срок от 10 години за отдаване под наем на спортни обекти на спортни клубове и федерации. Това ще заложи ръководството на Министерството на младежта и спорта в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който се подготвя в момента. Това бе сред акцентите в изказването на министъра на младежта и спорта Красен Кралев по време на конференция, посветена на публично-частното партньорство в Югоизточна Европа, предаде БГНЕС.

"90% от базата е общинска. За да я обновят, клубовете трябва да привлекат инвеститори. Но за тази цел е необходимо да получат концесии за повече години, за да могат да инвестират. Никой няма да дойде за 5-10 години. Ако има изобщо възвращаемост на парите в спорта, тя идва след много дълго време. Сега максималният срок на договорите за клубовете е десет години. Финансовият план обаче не стига за този период да върнеш вложеното. Необходими са поне 30", категоричен е спортният министър.

Друга идея, която лансира Красен Кралев е предоставянето на данъчни облекчения за частни инвеститори, влагащи средства в одобрени от компетентен държавен или общински орган инвестиционен проект за изграждане на нови спортни съоръжения, предложени от лицензирани спортни федерации и клубове.

"На фона на несъвършенствата в нормативно-правната уредба министерството на младежта и спорта е пример за добри практики при предоставяне на услуги в областта на публично-частното партньорство с взаимоотношенията си със спортните федерации и клубовете. Министър Кралев вдигна високо летвата и с показването на един нерегулиран сектор на спортни услуги, какъвто е случаят с предлагането на хранителни добавки във фитнес центровете у нас" – изтъкна по време на дискусията д-р Христо Христозов, председател на Дружество Европейско право.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика