Костов защитава БНБ за КТБ, скочи на прокуратурата по случая с банката

30686
Костов защитава БНБ за КТБ, скочи на прокуратурата по случая с банката
Снимка: БГНЕС

Няма да му се сърдим на Бойко Борисов, че казва това, което искат хората. Но да се отвори КТБ незабавно е абсурдно. Това заяви бившият премиер и бившият финансов министър Иван Костов.

Костов даде много добра оценка на комуникацията между БНБ и консултантите от EPIC (ЕПИК), които представляват акционерите в КТБ – „Бромак” на Цветан Василев,  Оманския държавен фонд и ВТБ Капитал. И не пожела да коментира диалога между Иван Искров и Вежди Рашидов.

28 млн. лв. са заемите на общини с блокирани в КТБ сметки

Общата сума на предоставените към днешна дата временни безлихвени заеми от централния бюджет на общини с блокирани средства в "Корпо...

Тази кампания протича под заплахата на сянката на банкова криза, подчерта Костов в предаването „Лице в лице” на bTV. Трябва да е ясно, че цената на отнемане на лиценза на банковата група на КТБ ще е много висока – горе-долу толкова, колкото казват и от инициативата КТБalive т.е. над 6 млрд. лева. Ще бъдат засегнати както държавния, така и частния сектор – бизнес и физически лица, заяви Костов. Той беше категоричен, че данъкоплатците ще пострадат повече при фалит на КТБ, отколкото при оздравяване. Бившият премиер обаче заяви, че тези акционери в КТБ, които са причинили такива щети, не трябва изобщо да се занимават повече с банково дело.

Иван Костов категорично отрече да оказва натиск върху БНБ, както преди ден се оплакаха от Централната банка от „някои експерти, защитаващи частен интерес”. И посочи, че „нашата прокуратура не уважава хората, малтретира – това се случи с моята съпруга, когато се опита да си изсмуче от пръстите обвинение”. Точно за Елена Костова се появи информация в медиите, че има сметка в КТБ. Според Костов Сотир Цацаров е под влиянието на силна емоция, която пречи на работата му.

Междувременно КТБalive поискаха към наказателното производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев да бъдат привлечени още Комисията за финансов надзор и одиторът на КТБ - KPMG, както и да се извърши проверка за свързаност с всички банки, които до момента са ползвали ликвидна помощ от държавата. От КТБalive изчисляват косвените загуби от фалит на КТБ на 2,5 - 3 млрд. лева, ще бъдат загубени и 60 000 работни места.

Преди време публикации в медиите показаха, че Иван Костов има личен интерес в КТБ. Става въпрос за консултантски договор на дъщеря му Мина Костова с фирми „пощенски кутии” на Цветан Василев. На 02.09.2013 г. фирма „Анторна” ЕООД, на която Мина Костова е едноличен собственик и управител, сключва договор за консултантски услуги с „Афлик – България” ЕАД. По този договор са изплатени към момента общо 270 000 лева, или по 30 000 лева всеки месец - ПИК прилага консултантския договор между двете фирми, както и справка от счетоводството на "Афлик" за изплатените суми.

Според Порожанов не е изключено ЕК да ни наложи наказателна процедура заради КТБ

Има вероятност Европейската комисия да образува наказателна процедура срещу България заради неизплащането на гарантираните депозити в К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com