Костов разкри как "Лукойл" лъже с руски петрол и печели за наша сметка

26733
Костов разкри как "Лукойл" лъже с руски петрол и печели за наша сметка
Снимка: Getty Images / Guliver

Групата на „Лукойл“ се е облагодетелствала за сметка на българските домакинства и институции чрез завишаване на цената на внесения петрол. Това се казва в анализ на Лабораторията за управление на рисковете на бившия премиер Иван Костов.

Внасеният в страната суров петрол сорт „Урал“ е оценяван на значително по-висока от борсовата си цена, увеличена със застраховките и навлото, се казва в доклада на организацията. Припомняме, че по официални данни „Лукойл“ държи 60% от българския пазар и внася в страната само руски петрол сорт „Урал“.

Защо няма евтин дизел - причините са известни и малко споменавани

Защо дизелът в България е един от най-скъпите в Европейския съюз – този въпрос беше разискван по време на днешния парламентарен к...

Загуби за държавата и потребителите

"Българските потребители са заплащали необосновано завишени цени на течни горива. Необосновано завишените цени са довели до намаляване на потреблението на течни горива и увеличение на разходите за транспорт на домакинствата, фирмите и държавните институции", анализират от тинк-танка на Костов. Същевременно НАП не е обложил "Лукойл Нефтохим Бургас" с реално дължимия корпоративен данък, се посочва в доклада.

Освен спестения корпоративен данък, „Лукойл“ е ощетитил държавата и с недекларирана значителна „добавена стойност“, която е произведена и реализирана в България. Тя не е обявена като такава, а е посочена, че е разход чрез завишаване на цената на „черното злато“. Освен това „осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната”, а фирмите са намалили своята конкурентоспособност, се казва още в доклада.

Как точно се е осъществявала схемата за доставката на суров петрол сорт "Урал" четете в Expert.bg.

Бизнесът: Рафинерията в Бургас не е модерна, затова нямаме по-евтини горива

Цената на дребно на дизела в България е най-ниска в ЕС, но на едро е сред една от най-високите. И основната причина е, че рафинерията п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com