Корнелия Нинова: Търговски вериги са искали пари от производители за боулинг

25119
Корнелия Нинова: Търговски вериги са искали пари от производители за боулинг
Снимка: БГНЕС

Промените, които въвеждаме в Закона за защита на конкуренцията, са за да се защити българският производител. Това заяви червеният депутат Корнелия Нинова.

Първа група – цени и ценообразуване. Търговските вериги натискат българските производители да намаляват цената и тя пада под себестойност. Отстъпките за веригите слизат до близо 30%, като това стана обикновено чрез прихващане и обратно фактуриране. В един от договорите има условие, че до два дни производителят трябва да подпише протокол за прихващане и ако не го стори, се приема автоматично, че той е съгласен, даде пример Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Депутатите приеха спорни промени в ЗЗК на първо четене

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за защита на конкуренцията, предаде БГНЕС. Поправките се отнасят за регулацията н...

Нахални са твърденията на големите вериги, че производителите не били инвестирали в технологии, за да станат по-конкурентни, каза още Нинова. Още повече, че има случаи по девет месеца вериги да не плащат задължения по договори с производители. По закон плащането трябва да стане в максимум 60 дни. Колкото до таксите в договорите, изисквани от веригите – има дори такса за боулинг турнир, посочи Нинова. Отделно има и такса за производство на торбички за магазина – производителите ги плащат, потребителите ги купуват, а веригите не дават и стотинка.

Друго заробващо условие за производителите е, че ако е сключен договор с верига за някаква цена, но производителят има и договор с друга верига и там цената на продукта е по-ниска, то първата верига сваля автоматично цената до нивото, което е във втората верига, продължи червеният депутат. Дори продуктите, които са брандирани като марка на съответната верига, се произвеждат от производител, заяви Нинова. Тя е убедена, че с въвеждането на нови правила големите вериги няма „да се вдигнат и да си отидат от българския пазар”.

На въпрос как всички тези промени няма да рефлектират в ръст на цените за крайния потребител, Нинова отговори, че няма никаква логика да се вдигат цените, защото веригите няма да имат пари за турнир за боулинг или за рожден ден на магазина. Насрещният аргумент веднага изкочи – печалбата на магазините пада и те ще потърсят начин да си върнат позициите и какъв ще е той тогава?

Корнелия Нинова завърши с думите, че много от търговските вериги си спазват правилата, които ще влязат в Закона за защита на конкуренцията. Тя добави, че това е едно от обещанията на БСП, които социалистите изпълняват.

Търговските вериги ще вдигат цените на храните заради нов закон

Има огромен риск от сериозно поскъпване на хранителните стоки заради готвено ново законодателство относно борбата с монополи и картели ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com