Константин Тренчев: От зимата зависи дали режимът на тока ще стане реалност

18345
Константин Тренчев: От зимата зависи дали режимът на тока ще стане реалност
Снимка: БГНЕС

Никой не може да накара хората да излязат да протестират, освен ако не искат. Такъв е и случаят с цената на тока, заяви лидерът на КТ Подкрепа Константин Тренчев.

Проблемът с поскъпването на електричеството не е само пряк, но и косвен. Например в металургията цената на продукта ще се вдигне с 50%. При хляба ще има вдигане на цената на труда с 8-9%, посочи синдикалистът.

За работеща енергетика трябва 50% поскъпване на тока, но няма кой да го предложи

Увеличението на цената на тока може да достигне и до 50%, ако се приеме, че само с по-скъп ток могат да бъдат запълнени дефицитите в си...

Нека не забравяме, че политиците положиха подписите си за високата цена на зеления ток, за дългосрочните договори с американските централи – достатъчно е да се види разликата с АЕЦ „Козлодуй”, тя е почти двойна. Трябва да стане окончателно ясно – кой положи подписи за дългосрочните договори с американските „Марици”, за зеления ток. На „Мини Марица Изток” дължат 150 млн. лева, а зимата може да стане студено и тогава ще потрябват въглища – тогава миньорският труд ще потрябва, предупреди лидерът на КТ Подкрепа.

Ние сме силно притеснени и как ЧЕЗ не иска да екологизират ТЕЦ Варна. Той може да спре да работи през зимата и ще се скъса един от енергийните пръстени, който да повлече след себе си. Предупреждавахме многократно – какво се направи, попита Тренчев.

По отношение на КТБ Тренчев заяви, че протестът е единственият начин хората и предприятията да си получат парите. Не е вярно, че топката е в ръцете на следващото правителство, категоричен беше той. И Емил Хърсев, и Краси Ангарски, и Валери Димитров казват, че може да се приложи нашето законодателство, за да се започне и да се оправят нещата, посочи синдикалистът.

По думите на Тренчев днес и синдикати, и работодатели ще имат среща – в 10:00 часа, за актуализацията на бюджета. Дали сме „за” или „против”, няма значение за управляващите, но можем да оспорим процедурата, каза той.

БСП стяга протест в София срещу цената на тока

Твърдо отиваме да протестираме в София заради увеличението на тока. Бедните хора са притеснени от това увеличение и ние категорично сме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика